U trendu

Trija kritikovao Di Maja i Salvinija zbog izjava o budžetu

MILANO – Italijanski ministar ekonomije Đovani Trija pozvao je dvojicu političkih lidera vladajuće koalicije da se obuzdaju s izjavama o predstojećem budžetu, usled straha od špekulativnog napada na domaće tržište obveznica, piše danas dnevni list Mesađero.

Trija, koji je u poseti Kini, pozvao je u sredu telefonom zamenike premijera Luiđija Di Maja i Matea Salvinija da ih upozori da protivrečne poruke o ekonomskim temama nanose štetu državi, objavio je italijanski dnevnik, a prenosi Rojters.

U poslednjih nekoliko nedelja, Trija nastoji da uveri tržišta da je nova vlada posvećena smanjenju tereta velikog duga, dok Di Majo i Salvini traže da Evropska unija odobri novoj vladi ekspanzivniji budžet.

Prinosi na italijanske državne obveznice pali su u sredu zbog glasina na tržištu da će Italija možda pokušati obezbedi pomoć od Evropske centralne banke za slučaj špekulativnog napada.

Italija ima najveći teret duga među velikim ekonomijama evrozone, od oko 130 odsto bruto domaćeg proizvoda. Budžet za 2019. godinu trebalo bi da bude predstavljen do kraja oktobra i mora da ga odobri Evropska komisija.

Ukazujući na nervozno raspoloženje, list Republika podseća na ključne primedbe bonitetne agencije Fič koja je krajem juna upozorila da glavni rizik za Italiju predstavlja to što ekspanzivne fiskalne mere mogu da oslabe dinamiku smanjenja duga.

Fič će u petak objaviti svoju ocenu o rejtingu italijanskog državnog duga.

Investitori su zabrinuti da bi smanjenje poreza i povećanje izdataka za socijalnu pomoć, koje je predložila vladajuća koalicija Di Majovog populističkog pokreta „5 zvezdica“ i Salvinijeve desničarske Lige, moglo da poveća „planinu“ italijanskog duga.

Za danas je planirana prodaja srednjoročnih i dugoročnih italijanskih dužničkih hartija na aukciji, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.