U trendu

Trik za uspeh: Na poslu sedite pored najboljeg

Mislili ste da je izbor mesta za sedenje važan samo u osnovnoj i srednjoj školi? Prevarili ste se, jer je to gde sedite važno i kasnije u životu, tačnije na poslu. Ako želite da briljirate u kancelariji, birajte mesto pored najboljeg kolege, jer ćete tako i vi zasijati, poručuju istraživači iz Poslovne škole na Harvardu.

Tokom dve godine analizirano je 2.000 radnika u velikoj tehnološkoj kompaniji. U obzir su uzimani podaci o datumu početka i prestanka radnog odnosa, razlogu otkaza, učinku i mestu sedenja. Ustanovljeno je da što je bolji onaj pored kog sedimo, i mi smo produktivniji. I obrnuto, „toksični“ radnici koji su završili tako što su otpušteni zbog lošeg ponašanja vukli su na dno ljude oko sebe.

Dobra vest je da su i pozitivni i negativni efekti privremeni, pa je pravilan raspored ključan jer može povećati produktivnost i za 15 odsto. U praksi, to znači da ukoliko imate radnika koji radi brzo ali mu je rezultat prosečan, treba da ga „uparite“ sa sporim ali kvalitetnijim kolegom, jer će obojica postati bolji, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar