U trendu

Trivan: Moraćemo da proizvodimo na ekološki prihvatljiv način

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da je cirkularna ekonomija (nov pristup koji integriše ekonomiju i sistem upravljanja otpadom) veoma važna, te da ona omogućava da imamo čistiju i zdraviju životnu sredinu.

Trivan je na panelu “Liderstvo u cirkularnoj ekonomiji – upravljanje resursima” na konferenciji “Lideri transformacije društva” naveo da bez saradnje celog društva po tom pitanju ne mogu da se postignu rezultati.

Prema njegovim rečima, privreda je najveći zagađivač životne sredine, ali istovremeno i najviše ulaže u zaštitu.

Dodao je da postoji tesna saradnja Ministarstva životne sredine sa Privrednom komorom, te da su svi zajedno i dalje na istom zadatku, jer Privredna komora razume da su cirkularna ekonomija i zaštita životne sredine izuzetno važni.

Kaže i da se Ministarstvo trudi da unese novi duh u srpsko društvo, te da je tema cirkularne ekonomije usko vezana sa ljudskim opstankom i da ne možemo opstati ako se budemo ponašali kao do sada.

“Moramo mnogo toga da menjamo i činimo, pošto čovek kao biće napreduje nije nemoguće da ćemo pobiti čitav biodiverzitet kakav poznajemo i ograničiti se na uzgoj ograničenih broja vrsta ili vrsta koja ćemo dobijati genetskim inženjeringom ili na neki drugi način”, kazao je Trivan.

Kaže i da je formiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine potez od izuzetne važnosti i pokazuje koliko smo zreli i kao društvo i dodaje da bez kompetentnosti Srbija neće moći da napreduje.

“U Ministarstvu se tek spremamo da se bavimo cirkularnom ekonomijom i imamo nameru da vrlo tesno sarađujemo sa civilnim društvom i medijima, a i privredne komore su nam veoma važne”, ističe Trivan.

Kada je cirkularna ekonomija u pitanju moramo čitavu privredu da dovedemo do svesti da znaju da će morati da prilagođavaju tehnologije novim pravilima koja važe u svetu, kaže Trivan i dodaje da ćemo morati da tražimo sertifikaciju tih tehnologija i da ćemo tako jedino moći da nastavimo dalje.

“Cirkularna ekonomija je način da privreda bude bolja i drugačija, jer ako ovako nastavimo već za nekoliko godina privrednici neće moći svoje proizvode da prodaju ukoliko ih proizvode na ekološki neprihvatljiv način i prestaće da postoje. Zato moraju svi da se menjaju”, kazao je Trivan i poručio onima kojima je važnija ekonomija od ekologije da u cirkularnoj ekonomiji čeka 10.000 radnih mesta.

Ministarstvo, kaže, treba da bude na neki način savest, da spreči da nam prodaju određene tehnologije zato što smo siromašni i misle da ne znamo šta hoćemo

„Da znamo sada gde smo sa ključnim projetima i da pomognemo opštinama da izgrade projektno – tehničku dokumentaciju, jer najvažniji posao na putu ka cirkularnoj ekonomiji je investiranje oko bolje i čistije tehnologije i izradnja projektno tehničke dokumentacije”, kaže ministar.

Savetnik u Odboru za životnu sredinu i održivi razvoj u Privrednoj komori Srbije Siniša Mitrović je rekao da je strah najveći pokretač promena, ali i da Srbija po pitanju ekologije ‘u modu tranzicije već 20 godina’.

„Kada budem bio u Gerontološkom centru slušaću o primarnoj selekciji otpada u Srbiji. Za 20 godina smo na nekih pet odsto primarne selekcije, četiri odsto tretmana otpadnih voda, prosek voznog parka je 18 godina, nemamo reciklažu tekstila, niti farmacetskog otpada, nemamo centar za opasan otpad… Imamo utisak da se nalazimo i dalje na početku“, rekao je Mitrović.

Ukazao je da se ni u toj oblasti bez velike akcije ne može ništa postići i da se kompanijama u Srbiji, nažalost, ne isplati da budu ‘zelene’ s obzirom na to da u javnim nabavkama države nema ‘zelenih’ nabavki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.