Trivan sa EIB o investicijama i ekološkim projektima

BEOGRAD – Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju je predvodio Mateo Rivelini šef odeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, o investicijama, projektima i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Razgovarali su o mogućnosti buduće saradnje sa Evropskom investicionom bankom na novim projektima i modelima podrške Evropske investicione banke, navodi se u saopštenju.

Ministar Trivan je zahvalio na dobroj, partnerskoj saradnji na važnim infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje, uz podršku EIB, posebno u sektoru otpadnih voda i otpada koji je od prioritetnog značaja u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine.

Trivan je rekao da je potrebno uložiti pet milijardi evra u sektor otpadnih voda i još milijardu i po do dve za rešavanje problema otpada i da su za to neophodni kvalitetni projekti.

„To su ogromna ulaganja koja iziskuju dobro planiranje, dobru organizaciju na lokalu i zato je Ministarstvo zaštite životne sredine, sagledavši nedostatak stručnih i finansijskih kapaciteta opština, pomoglo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, tako da je u ovom momentu imamo spremnih 13 projekata i još 33 koji su u završnoj fazi“, rekao je ministar.

On je dodao da su dobro pripremljeni održivo-razvojni projekti u životnoj sredini su važni u momentu kada Srbija pokreće investicioni ciklus zahvaljujući snažnoj ekonomiji i rastu BDP i da investiranje u životnu sredinu nije trošak već dobit za građane i ekonomiju.

Predstavnici Evropske investicione banke su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa Vladom Srbije i Ministarstvom zaštite životne sredine tokom realizacije aktuelnih projekata.

Iskazali su spremnost da uz stručno-tehničku pomoć daju i finansijsku podršku u obezbeđivanju novih grantova i kreditnih sredstava za realizaciju i proširenje projekata u oblasti životne sredine

(Tanjug)

Napišite komentar