U trendu

Tržište rada u Nemačkoj odškrinuto za Zapadni Balkan

Nemačka vlada odlučila je danas da odškrine vrata svog tržišta rada za građane Balkana, odnosno da omogući legalan boravak za određeni broj onih koji budu imali validan ugovor o radu ili praksi. 

Ova mera donosi se u okviru napora da se zauzda priliv neosnovanih zahteva za azil iz ovoj region, ali i da se nadomesti manjak radne snage u određenim oblastima, a jedan portparol Ministarstva rada i socijalnih pitanja rekao je da će tačne odredbe biti saopštene u narednim danima. 

Kako je saopšteno, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi dve druge partije koje čine vladajuću koaliciju dogovorili su se u noći između nedelje i ponedeljka da „otvore mogućnost legalne imigracije za zapošljavanje u Nemačkoj“ za građane Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova i Crne Gore. 

„Svako ko bude mogao da pokaže ugovor o radu ili praksi moći će da dođe da radi ili da počne obuku“, navodi se u saopštenju.

Dodela dozvola za rad građanima Balkana bio je zahtev Socijal-demokratske stranke (SPD), a plan koji je krajem prošle sedmice napravila ministarka rada Andrea Nales predviđa godišnje 20.000 boravišnih dozvola koje bi se mogle dati građanima ovih šest zemalja, na pet godina, pod uslovom da imaju validan ugovor o radu ili praksi.

Desetine hiljada građana Albanije i Kosova su od početka godine došle u Nemačku da traže azil, ali su njihove šanse da dobiju status izbeglice gotovo ravne nuli, a ubuduće će biti još manje jer je vladajuća koalicija danas odlučila da Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori da status sigurnih zemalja.

„Zahtev za azil nije dobar put“ za te migrante, rekla je portparolka ministarke Nales.

Kada se odbije zahtev za azil, podnosilac se vraća u svoju zemlju, a u Berlinu planiraju da ovaj proces ubrzaju.

Nemačka privreda, međutim, želi da integriše deo tih ljudi kako bi nadomestila manjak radne snage u nekim sektorima, poput zdravstva i nekih tehničkih zanimanja.

Da bi sprečila rizik od snižavanja socijalnih standarda, jer bi građani Balkana mogli da dolaze da rade za manje novca nego Nemci, odobravanje boravišne dozvole biće moguće ukoliko je ugovor o radu ili obuci u skladu sa „uobičajenim uslovima“ navodi se u saopštenju vladajuće koalicije.

Slične uslove za boravak u Nemačkoj imaju i australijski i američki građani, navela je portparolka ministarstva.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike