U trendu

Turizam: Crna Gora zvezda Mediterana

PODGORICA – Crna Gora je prema oceni Evropske komisije za putovanja, zvezda Mediterana u prvom kvartalu ove godine, pošto je u tom periodu, prema evropskim statističkim podacima, u toj zemlji ostvaren rast noćenja od 29 odsto i dolazaka od 49 odsto, piše hrvatski Jutarnji list.

Stručnjaci navode da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti, a sagovornici Jutarnjeg ističu da je ta zemlja, u odnosu na Hrvatsku, jaka zbog investicionih paketa po uzoru na Tursku.

U Crnoj Gori ulagačima u prvih nekoliko godina nude dobijanje dozvole za samo nekoliko meseci i oslobađanje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, dok se hotel tek postavlja na noge.

Tu je i jevtini benzin za nautičare, kao i oslobađanje od visokih troškova, prenosi RTCG pisanje Jutarnjeg.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, rekao je za Jutarnji da Crna Gora u posljednjih 15 godina ostvaruje kontinuirani rast prometa.

On je objasnio da Crna Gora danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smeštaja od čega se 52 odsto odnosi na kategorije četiri ili pet zvezdica.

Investitorima su, kako je naveo, ponuđeni i znatno bolji poreski uslovi.

Dok PDV u zemlji iznosi 21 odsto, na smeštaj u hotelima on je na nivou od sedam, dok za hotele sa pet zvjezdica iznosi sedam odsto na sve usluge.

Davidović je naveo i da u Crnoj Gori posluje Aman grupa koja upravlja hotelima na Svetom Stefanu, a isti investitori, kako je najavio, planiraju na toj lokaciji još jedan hotel sa pet zvezdica, kao i novi hotel najviše kategorije na Žabljaku.

Jutarnji list piše da mišljenje da su Nemci platonski zaljubljeni u Jadran, demantuju brojke.

Od 54 miliona Nemaca koji su u 2017. godini negde pošli na odmor, u Hrvatsku ih je stiglo 2,6 miliona, a većina ih je odletela za Grčku ili Španiju.

Nažalost, zbog slabih avio-veza, skoro smo u potpunosti eliminisali bogata njemačka tržišta i gradove poput Hamburga ili Hanovera, u kojima našu zemlju praktično ne prepoznaju kao turističko odredište, piše Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.