U trendu

Turska očekuje 50 miliona turista ove godine

ANKARA – Turska ove godine očekuje 50 miliona turista, što je za 10 odsto više nego 2018. godine, uz prosečnu potrošnju od 700 dolara po turisti, kažu u turskom Ministarstvu kulture i turizma, prenosi portal Seebiz.

Cene smeštaja su i dalje oko 30 odsto niže od onih pre krize i prosečno se kreću oko 70 dolara dnevno po sobi.

„Prosečna potrošnja po dolasku turista ove godine biće oko 700 dolara, a da bismo dostigli planiranih 1.000 moramo i spremni smo snažno da radimo“, rekao je u Istanbulu predstavnik istanbulske kancelarije turskog Ministarstva kulture i turizma Bekir Kopar.

Dodao je da ove godine imaju veliki porast bukinga, od oko 40 odsto iz Nemačke, slično je i iz Velike Britanije i Rusije, a bolji rezultati od prošlogodišnjih postignuti su u kongresnom i drugim oblicima turizma, u kojima vide veliki potencijal za jačanje turističkog prometa tokom cele godine.

Poboljšanje odnosa s Rusijom, čiji im turisti uz Nemce i Britance, kao i one iz Irana i drugih arapskih zemalja najviše dolaze, te nove promocije i kampanje doprinele su i relativno brzom oporavku turskog turizma nakon kriznih 2015. i 2016. u kojima je zbog političkih nestabilnosti i više napada s brojnim žrtvama došao na najniže rezultate u istoriji.

Već u 2017. Turska je imala porast broja turista i mali porast prihoda od turizma u odnosu na 2016, kada su bili „istorijski“ niski, svega 16 milijardi dolara.

U 2018. broj stranih turista porastao je na 39,5 miliona ili za sedam miliona više nego u 2017. godini, a kada se tome dodaju dolasci turskih državljana koji žive u inostranstvu, a koje zasebno broje, u 2018. je Turska imala ukupno blizu 45 miliona turista.

Prihod je, pak, u 2018. porastao na 29,5 milijardi dolara ili za više od devet miliona dolara u odnosu na 2017. kada je iznosio 20,2 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.