U trendu

Turska povećala carine na uvoz američkih proizvoda

Turska je danas odlučila da poveća carine na uvoz nekih američkih proizvoda što najverovatnije neće imati naročit ekonomski uticaj, ali ukazuje na dalje pogoršanje odnosa Ankare i Vašingtona čiji je spor doprineo naglom padu vrednosti turske lire.

Medju proizvodima na koje se uvodi dodatna carina su automobili, alkohol, ugalj, pirinač i drugi, a turska vlada navodi da će carine na američke automobile biti povećane na 120 odsto, a na alkoholna pića iz SAD na 140 odsto, prenosi Asošiejted pres.

Carine će se odnositi na robu vrednu 533 miliona dolara, i predstavljaju odgovor na prošlonedeljnu odluku predsednika SAD Donalda Trampa da carine na uvoz iz Turske budu udvostručene – za uvoz čelika sa 25 na 50 odsto, a za uvoz aluminijuma sa 10 na 20 odsto.

Današnja odluka usledila je dan pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da će Turska bojkotovati američke elektronske proizvode i medju njima izdvojio ajfon, iako nije jasno kako bi taj bojkot bio sproveden ili podstaknut.

Spor dve NATO saveznice doprineo je finansijskoj krizi u Turskoj, koja je eskalirala prošle nedelje pošto je turska lira potonula, a nepoverenju investitora doprinosi visok nivo inostranog turskog duga i Erdoganovo protivljenje podizanju referentnih kamatnih stopa, što stručnjaci preporučuju kao vid podrške turskoj valuti.

Pad vrednosti lire naročito je bolan za Tursku jer su njene kompanije akumulirale veliki dug u stranim valutama.

Turska lira je prethodnih nedelja više puta obarala donje rekorde, a vrednost joj je od početka godine pala za 37 odsto. Danas je usledio blag oporavak od pet odsto, pošto je vlada preduzela odredjene mere za jačanje valute.

Uz trgovinski, Ankara je i u diplomatskom sporu sa SAD, a tenzije u odnosima dve zemlje eskalirale su zbog slučaja američkog sveštenika Endrua Bransona uhapšenog u Turskoj, ali i zbog drugih neslaganja. Medju njima su, izmedju ostalog, hapšenje tri osobe zaposlene u američkom konzulatu u Istanbulu, zahtev Turske da SAD isporuče islamskog propovednika Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje za organizaciju puča 2016. godine, vojne aktivnosti Turske na severu Sirije i namera Ankare da od Rusije kupi raketni sistem S-400.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.