U trendu

U „3. maju“ počela isplata minimalca, štrajk se nastavlja

RIJEKA – U riječkom Brodogradilištu „3. maj“ danas je počela isplata minimalnih plata za septembar, ali će štrajk biti nastavljen do isplate punih zarada, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Veljko Todorović.

Todorović ističe da je isplata minimalca od oko 2.700 kuna (363,4 evra) prva od tri minimalne plate koje mogu da se isplate preko državne Agencije za radnička potraživanja u slučaju stečaja ili blokade računa poslodavca, prenosi agencija Hina.
Dodao je da će se štrajk nastaviti do isplate punih plata, te da se već približio rok za isplatu oktobarskih zarada, precizirajući da je rok – sutra.

Novih informacija o rešavanju nagomilanih problema u „3. maju“ za sada nema, dodao je.

Štrajkački odbor, Krizni štab za „3. maj“, Sindikalni odbor za opstanak brodogradilišta i rukovodioci „3. maja“ uputili su prošle nedelje upravi Uljanika, hrvatskoj vlasi i svima koji su uključeni u aktualna dešavanja nekoliko zahteva.

Traže hitnu smenu Nadzornog odbora „3. maja“ i imenovanje novog NO, koji bi činila dva člana iz Pule i dva iz Rijeke, uz postojećeg predstavnika radnika.

Zatražili su i hitnu smenu direktora „3. maja“ Maksimilijana Percana i imenovanje krizne uprave, vraćanje svih službi u okrilje „3. maja“, uključujući fabriku motora, kao i učestvovanje u izradi programa restrukturiranja Uljanika.

Pored toga, žele da izdvajanje riječkog „3. maja“ iz pulskog Uljanika uđe u plan restrukturiranja i da bude pomno planirano i osmišljeno, kako bi „3. maj“ nastavio da radi i ugovara brodove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar