U trendu

U Aerodromima Srbije zajedno „Konstantin“ i „Morava“

BEOGRAD – Preduzeću Aerodromi Srbije će do kraja avgusta biti pripojen niški aerodrom „Konstantin Veliki“ i aerodrom „Morava“ u Lađevcima u skladu sa najboljom svetskom praksom, a u toku su postupci za pripajanje još tri aerodroma, rekao je danas direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković.

Reč je o aerodromima Ponikve u Užicu, Rosulje u Kruševcu i aerodromu u Velikom Gradištu, kazao je Zdravković Tanjugu.

„Konačno ćemo imati situaciju, da kada se završi postupak pripajanja, da imamo jedinstvenog operatera na aerodromu Morava i na niškom aerodromu“, naveo je Zdravković.

On je objasnio da će aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu nastaviti da postoji u narednom periodu samo što će njegov operater biti preduzeće Aerodromi Srbije.

„Dakle, postoji i dalje aerodrom Konstantin Veliki. Taj aerodrom niko ne može da odnese iz Niša. Radi se o jednoj administrativnoj i formalnoj proceduri pripajanja operatera Aerodromima Srbije u skladu sa najboljom svetskom praksom“, naglasio je Zdravković.

To praksa znači, dodaje, da svaka država ima jednog operatera na nivou svoje zemlje, kao što su u ovom slučaju Aerodromi Srbije koji su opreater na svim aerodromima (osim beogradskog aerodroma Nikola Tesla čiji je operater i koncesionar francuska kompanija Vansi).

Naveo je da će tri nova aerodroma takođe biti pripojena u skladu sa zaključcima koje su donele skupštine gradova gde se nalaze aerodromi, kao i da će se ubuduće svi aerodromi u Srbiji nalaziti pod jednom „kapom“, a to su Aerodromi Srbije.

„U smislu razvoja nalstavlja se na niškom aerodromu sa svim dogovorenim aktivnostima od ranije, a tu se, pre svega, misli na izgradnju prilaznih svetala za instalaciju sistema ALS, kao i na radove na izradi projektno – tehničke dokumentacije za novu terminalnu zgradu“.

Istakao je da su zahvaljujuići Vladi Srbije i Ministarstvu građevinarstva obezbeđena sredstva za dalje investicije na niškom aerodormu.

(Tanjug)

Napišite komentar