U trendu

U Crnoj Gori ove sezone očekuju 400.000 turista iz Srbije

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović izjavio je danas se u ovogodišnjoj sezoni očekuje da će Crnu Goru posetiti oko 400.000 turista iz Srbije, što je za oko 30.000 više nego u 2015. godini.

On je novinarima rekao da je prošle godine Crnu Goru posetilo oko 370.000 turista iz Srbije i da su ostvarili 1,9 miliona noćenja.

„Ove godine očekujemo porast broja srpskih turista, pre svega zbog unapredjenja infrastrukture, ali i brojnih manifestacija koje se održavaju tokom sezone“, objasnio je Gvozdenović i dodao da srpski turisti na crnogorskom primorju prosečno borave osam dana, a da se očekuje boravak ove sezone bude produžen u proseku za pola dana.

Prema njegovim rečima, Crna Gora će na predstojećem Sajmu turizma u Beogradu, koji sutra počinje, predstaviti svoju ponudu, a posetioce očekuju i popusti za rane rezervacije.

Ministar je dodao da se Crna Gora kvalitetom i primerenim cenama bori za svoju poziciji na tržištu i u ovoj sezoni i dodao da će cene ostati na prošlogodišnjem nivou.

„Srbija je veoma značajno tržište za Crnu Goru“, rekao je on i dodao da turisti iz Srbije čine 25 odsto ukupnog broja turista. 

Kako je najavljeno, u planu su i čarter letovi od Beograd do Tivta, što za turiste znači niže cene, jer bi tada hotelijeri nudili povoljnije paket aranžmane.

Ocenjeno je i da je bi cene karata Montenegro erlajnz mogle biti niže i za 10 do 15 odsto, kada bi se smanjile takse na beogradskom aerodromu.

Prema rečima Gvozdenovića, u 2015. godini Crna Gora je imala prihod od turizma od 800 miliona evra. Crnu Goru je prošle godine posetilo 1,75 miliona turista, što je 13 odsto više nego u 2014. godini, a ostvareno je preko 11 miliona noćenja.

„Jedno od najvažnijih priznanja koje smo dobili u protekloj godini jeste ono od Lonely planeta, kada se Kotor našao na prvom mestu liste od 10 gradova koje treba posetiti tokom 2016. godine“, rekao je on i dodao da su prethodnih godina tu nagradu dobili  Vašington, Pariz, San Francisko, London i Njujork.

Prema izveštaju Svetskog saveta za turizam i putovanja 2015. godine, koji analizira trendove rasta 184 zemlje u kojima je turizam strateška grana, Crna Gora je medju prve tri destinacije po prognozi brzine razvoja u narednom desetogodišnjem periodu.

Navedeno je i da se u sezoni individualne cene noćenja u privatnom smeštaju na crnogorskom primorju kreću od osam do 20 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.