U trendu

U Crnoj Gori pala prosečna plata u julu

PODGORICA – Prosečna neto plata u Crnoj Gori iznosila je u julu 2018. godine 508 evra, što je pad od 0,6 odsto u odnosu na jun kada je „težila“ 511 evra, prema podacima crnogorskog zavoda za statistiku, Monstata.

U odnosu na isti mesec prošle godine, julska neto zarada je zabeležila rast od 0,6 procenata, prenosi portal Cdm.

Prosečna bruto zarada u Crnoj Gori iznosila je u julu 761 evro.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u julu u odnosu na prethodni mesec zabeležile rast od 0,2 odsto, proizilazi da su realne neto zarade opale za 0,8 odsto”, navode iz Monstata.

Rast plata je u julu zabeležen u sektorima: poslovanje sa nekretninama (za 11,7 odsto), ostale uslužne delatnosti (sedam odsto), saobraćaj i skladištenje (3,4 odsto), informisanje i komunikacije (2,2 odsto), usluge smeštaja i ishrane (1,9 odsto), finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja (1,7 odsto), zdravstena i socijalna zaštita (1,6 odsto), stručne, naučne i tehničke delatnosti (1,2 odsto).

Nasuprot tome zarade su pale zaposlenima u sektorima: umetnost, zabava i rekreacija (sedam odsto), snabdevanje električnom energijom (3,9 odsto), vađenje ruda i kamena (3,7 odsto), građevinarstvo (2,3 odsto), prerađivačka industrija (2,2 odsto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,8 odsto), državna uprava i odbrana (1,2 odsto), trgovina na veliko i malo (1,1 odsto) i obrazovanje (jedan odsto).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.