U trendu

U drugoj polovini juna aktiviranje kineskog kredita

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će u drugoj polovina juna biti aktiviran kineski kredit za izgradnju novog bloka u Termoelektrani „Kostolac B“.

„Ovih dana se finalizuju administrativni i finansijski koraci kako bi se aktivirao kineski kredit u drugoj polovini juna, nakon čega će moći da počne izgradnja termoelektrane u Kostolcu“, rekao je Antić na Ekonomskom samitu Srbije.

On je podsetio da je ugovor za taj kredit u vrendosti oko 600 miliona dolara, kojim se finansira izgradnja bloka snage 350 megavata  i proširenje ugljenokopa, potpisan u decembru prošle godine.

„To će biti prvi veliki elektroenergetski objekat posle posle 20 godina“, istakao je Antić.

Srbija je, kako je kazao, otvorena za sve pojekte koji obezbeduju bolje snabdevanje gasom i enegetsku sigurnost.

„Srbija enegetiku ne posmatra kao pitanje politike već pitanje odgovornosti za budućnost zemlje. Sagledavamo realno gde se nalaze izvori enegenata“, kazao je Antić.

Dodao je da je Vlada Srbije otvorena za sve projekte, među kojim je i priključenje na gasovod Turski tok, ali da on mora da bude u sladu sa Trećim energetskim paketom EU.

Antić je rekao da nema detalja o tom projektu i da o njemu tek treba da razgovaraju Grčka, Makedonija, Mađarska, Srbja i Austrija, uz učešće Rusije u EU.

On je naglasio da Srbija ima dugogodišnji ugovor sa ruskim Gapromom, ali da traži druge izvore i pravce snabdevanja gasom.

Ambadasor Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da je za Srbiju veliki problem što nema novca za izgradnju gasovoda, dok je, sa druge strane, mali potrošač gasa.

Kako je naveo, isporuke ruskog gasa Srbiji čine 1,5 odsto količina koje ta zemlja isporučuje u Evropu.

„Sa ekonomskog gledišta te količine nisu toliko važne za Rusiju, ali će Rusija, na osnovu tradicionalno dobrih odnosa ispuniti sve ono što je dogovoreno“, kazao je Čepurin.

Podsetio je da će 2019. Rusija prekinuti isporuke gasa Evropi preko Ukrajine i da jugoistočna Evropa za sada nema alternativu da zadovolji rastuće potrebe za energentima.

„Ostalo je četiri godine da se pronađu drugi pravci snabdevanja gasom, što je kratak period za takve projekte“, ocenio je ruski ambasador.

Energetski interesi Srbije, jugoistočne Evrope i EU su ekonomski interesi i ljubav u tom slučaju nije toliko važna već obostrani interesi“, rekao je Čepurin i naglasio da Rusija ne smatra da bi Srbija pronalaženjem novih izvora snabdevanja gasom prekinula saradnju sa Rusijom.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.