U trendu

U Evropi cene akcija rastu, u Aziji mahom u padu

Cene akcija a globalnom tržištu danas su neujednačene nakon sinoćnjeg rasta na Vol stritu na koji su u velikoj meri uticale snažne performanse Hilari Klinton u debati sa protivkandidatom u predsedničkoj trci Donaldom Trampom. 

Investitori su pretodno kupovali zlato i drugu imovinu kao zaštitu u slučaju pobede republikanca Trampa koji poziva na kontrolu trgovine i imigracije. Na tržišta uznemirujuće deluju i Trampovi poreski i ekonomski planovi.

Na evropskim berzama indeksi rastu i nemački Daks i francuski KAK-40 danas su u prepodnevnom poslovanju ojačali za nešto više od procenat dok je londonski FTSE 100 dobio nepun procenat. Na Vol strtu se očekuje drugi uzastopni dan rasta cena akcija i indeksa.

Medjutim, u Aziji su indeksi završili u padu – tokijski Nikei 225 izgubio je 1,3 odsto a Šangajski kompozitni indeks 0,3 odsto dok je Hang Seng u Hongkongu ostao na nivou iz prethodnog dana. Porastao je samo seulski Kospi, za 0,9 odsto.
  
Na tržištu energenata nafta je poskupela za nešto manje od procenat po barelu i američka sirova košta 44,90 dolara a nafta tipa Brent 46,76 dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar