U trendu

U evrozoni u trećem kvartalu zabeležen rast od 12,7 odsto

FRANKFURT – Evropska ekonomija je u trećem kvartalu zabeležila neočekivan rast od 12,7 odsto, nakon otvaranja kompanija po ukidanju strogih mera karantina. Međutim, ove pozitivne vesti nalaze se u senci izveštavanja o sve većem broju novozaraženih u Evropi, za koji se smatra da bi mogao do dovede do novog pada ekonomije krajem godine.

Porast koji je u evrozoni zabeležen u kvartalu jul-septembar najviši je od 1995. godine, od kada se vodi takva statistika, prenosi AP.

U drugom kvartalu ove godine zabeležen je pad od 11,8 odsto, a ovaj period od aprila do juna poklapa se sa periodom najstrožih restrikcija tokom prvog talasa pandemije.

Mnogi ekonomisti su prognozirali da će u trećem kvartalu biti zabeležen rast od deset odsto.

Najveći rast u trećem kvartalu potvrdila je Francuska – 18,2 odsto, a iza nje nalaze se Španija (16,7 odsto) i Italija (16,1 odsto).

Stručnjaci tvrde da su ovo dobre vesti, ali da bi ponovno uvođenje strogih mera kakvo je nedavno zabeleženo u EU moglo da preokrene čitavu situaciju u poslednjem kvartalu.

Kompanije koje se bave proizvodnjom zabeležile su veći rast nego sektor koji se bavi pružanjem usluga. Proizvođači automobila poput Folksvagena i Mercedesa zabeležili su rast prodaje potpomognut njihovim značajnim prisustvom na tržištu Kine, u kojoj se epidemija prvo pojavila i gde je ranije stavljena pod kontrolu.

One firme i objekti koji se oslanjaju na interakciju licem u lice, kao što su restorani, hoteli i avioprevoznici, doživeli su veliki pad prihoda i samo delom povratili prethodni nivo poslovanja.

Usled porasta broja novozaraženih u zemlji, nemačka vlada je danas zatvorila pozorišta, kafiće i restorane, a mere će ostati na snazi do 30. novembra.

U Francuskoj stupaju na snagu mere karantina koje će važiti tokom narednih mesec dana. Svi objekti za koje nije neophodno da rade biće zatvoreni, dok građani neće smeti da se udaljavaju od svojih domova više od jednog kilometra, osim u slučaju odlaska u škole ili iz drugih nužnih razloga.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je rekla da banka radi na izradi novog paketa mogućih mera pomoći o kojima će se razgovarati na sastanku najavljenom za 10. decembar. Ona je rekla da postoji mala sumnja da će ona biti implementirana, uzimajući u obzir trenutno pogoršanje uslova.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni u septembru ostala je na istom nivou kao i u avgustu, i iznosi 8,3 odsto, zahvaljujući vladinim merama podrške.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.