U trendu

U gradskoj upravi i javnim preduzećima Kragujevca višak 246 zaposlenih

U sistemu lokalne samouprave u Kragujevcu od 3.597 zaposlenih na neodredjeno vreme prekobrojnih je 246 i ta radna mesta treba da budu ugašena do 24. februara 2016. godine.

Načelnica Gradske uprave za poslove gradonačelnika i Gradskog veća, Jelena Bojović je rekla kragujevačkim medijima da predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih treba da usvoji Skupština grada na sednici u petak, 25. decembra.

Ona je navela da je predlogom predvidjen veći broj prekobrojnih u odnosu na onaj koji je utvrdjen aktom Vlade Srbije, za 112 radnika.

Bojovićeva je objasnila da je uvećanje tog broja usledilo zbog procene rukovodilaca organizacionih jedinica koji su utvrdili broj radnika za efikasno obavljanje delatnosti.

Nakon umanjenja, u organima lokalne samouprave, javnim službama i preduzećima i organizacijama gde se zarade zaposlenih finansiraju iz lokalnog budžeta, treba da ostane 3.351 radnik na neodredjeno vreme.

Bojovićeva je navela da će prekobrojnima biti ponudjena novčana naknada uz sporazumni raskid radnog odnosa, a predvidjene su tri opcije.

Za radnike kojim je ostalo više od dve godine do uslova za penziju sledi isplata trećine prosečne plate u poslednja tri meseca za svaku godinu u javnom sektoru, a da ukupna isplata ne prelazi 8.000 evra, a druga opcija se odnosi na radnike koji imaju manje od dve godine do uslova za penziju i njima će biti isplaćeno šest prosečnih zarada u Srbiji.

Treća opcija se odnosi na isplatu četiri prosečne zarade za zaposlene koji žele da odu u preveremenu penziju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.