U trendu

U izboru za preduzetnika 28 privrednika

Revizorska kuća EY danas je najavila da će 23. februara izabrati Preduzetnika godine 2015. medju 28 kandidata iz 27 kompanija u Srbiji.

„To će biti četvrti izbor najuspešnijeg preduzetnika koji organizuje EY na koji se prijavio rekordan broj kandidata. To potvrdjuje da u Srbiji postoji potencijal, kao i to da dobre ideje u kombinaciji sa vrednim radom mogu dovesti do uspeha“, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Rakić iz EY.

On je naveo da kompanije u kojima rade kandidati za Preduzetnika godine zapošljavaju 2.500 ljudi a u 2014. godini su imale prihode od 18 milijardi dinara, što je u odnosu na 2012. rast od 345 odsto.

Izabrani preduzetnik će predstavljati Srbiju u junu na ceremoniji u Monte Karlu na izboru EY za najboljeg svetskog preduzetnika.

Prvi predstavnik Srbije na tom takmičenju, Darko Budeč, vlasnik beogradske kompanije Bak (Buck) je kazao da je ta nagrada podsticaj za preduzetnike u Srbiji da se bore za lidersku poziciju na globalnom tržištu.

On je istakao da je tržište Srbije malo i da preduzetnici ne treba da se plaše izlaska na inostrana tržišta ako imaju dobar i konkurentan proizvod.

„U Srbiji treba više da se poštuje preduzetnišvo i ceni domaći proizvod, koji uglavnom po kvalitetu ne zaostaje za inostranim, a jeftiniji je. Najveća pomoć države će biti ako se više ulaže u školstvo, kako Srbija ne bi bila prepoznata ne po jeftinoj radnoj snazi već po znanju, kreativnosti i inovativnosti“, istakao je Budeč.

Pomoćnica ministra za privredu Katarina Obradović Jovanović je kazala da će 2015. biti godina preduzetništva u Srbiji i da će biti obezbedjeni bojni podsticaji za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzete mere kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent.

„Ove godine daćemo šansu zdravoj privredi, a borba protiv sive ekonomije je jedan od naših prioriteta. Potrebno je da se za razdvoji ‘žito od kukolja’, kako bi ‘žito’ moglo da raste, odnosno da se zna koji preduzetnici ispunjavaju svoje obaveze i posluju po propisima, a koji ne“, rekla je Obradović Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.