U trendu

U izgradnji pruge Beograd-Budimpešta 46 odsto srpske robe

Okvirnim sporazumom za izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, koji je potpisan izmedju Srbije i Kine, predvidjeno je učešće od 46 odsto robe iz Srbije, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„U okvirnom sporazumu koji je potpisan, 46 odsto će se odnositi i na naš rad i našu robu, na evropske standarde, a 54 odsto na kinesku robu. Još nismo usaglasili cenu“, kazao je Vučić u Pekingu.

On je novinarima kazao da su jasni uslovi kredita kineske Eksim banke za finansiranje izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, sa godišnjom kamatom do dva odsto.

„Još oko cene treba da se usaglasimo. Verujem da ćemo sutra u razgovorima sa (premijerom) Li Kećangom moći da približimo te stavove oko celog projekta“, naveo Vučić.

On je kazao da je Srbija, kada je reč o planskoj dokumentaciji za izgradnju pruge, od 10 do 11 meseci ispred Madjara i da će ranije krenuti u taj posao.

Vučić je rekao da je delegacija Srbije u Kini razgovarala sa predstavnicima najvećih kineskih kompanija i da je ponosan na Srbiju zbog tretmana koji je imala u Kini, gde je održan Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srbije ne samo što su uspeli da razgovaraju sa najvišim zvaničnicima već će imati i niz bilateralnih kontakata, gde će to „biti i bolje naznačeno“.

Premijer je rekao i da je bilo razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija sa kojima Srbija već saradjuje, kao i sa onima sa kojima bi trebalo da se nastavi saradnja.

Vučić je naveo da je danas bilo razgovora da predstavnicima kompanije za izgradnju puteva i mostova CRBC o izgradnji deonica Koridora 11.

„To je trasa Surčin-Obrenovac u dužini 17,8 kilometara, u vrednosti oko 209 miliona zbog izgradnje novog mosta na Savi, plus 350 miliona za deonicu Čačak-Požega, čime bismo najveći deo Koridora 11 završili. To predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju i za njenu infrastrukturu“, dodao je on.

Vučić je kazao da su bili posebno značajni razgovori sa kompanijom HBIS koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i zamenikom guvernera pokrajine Hbeji sa severa Kine.

„Oni su najveći proizvodjači čelika u vreme kada cena čelika pada u svetu. Za nas je to spasonosno rešenje. Izvanredna je stvar što su oni toliko zainteresovani za Železaru. Potpisaćemo prvi akt koji je suštinski za preuzimanje Železare“, naveo je on.

Vučić je rekao da je to od ključnog strateškog interesa za razvoj Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.