U januaru sporazum o trgovinskim preferencijalima sa EEU

BEOGRAD – Ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da bi Srbija u januaru trebalo da potpiše sporazum o trgovinskim preferencijalima sa pet zemalja Evroazijske ekonomske unije (EEU).

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da očekuje da pregovori EEU sa Srbijom o sporazumu o trgovinskim preferencijalima uskoro budu završeni, a Ljajić kaže da ima još nekoliko tarifnih linija gde ne postoji saglasnost.

„Mi tražimo da se proširi postojeći sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, a koji bi sada trebalo da se odnosi na pet zemalja članica EEU. Radi se, pre svega, o šećeru, cigaretama, određenim vrsta alkoholnih pića, sirevima i Fijatovim automobilima. Za nešto ima saglanosti, a za nešto još tražimo odgovarajuća rešenja, ali sam veći optimista nego ranije posle ove najave, imajući i u vidu posetu Putina“, rekao je Ljajić RTS-u.

On je izrazio nadu da će ruska trana biti malo popustljivija, a mi fleksibilniji i da će doći do kompromisnih rešenja.

„Verujem da će taj sporazum biti potpisan u januaru“, dodao je Ljajić.

On kaže da je, na osnovu postojećeg sporauzuma, 99 odsto robe iz Srbije koja ide u Rusiju – na bescarinskom režimu.

„Na primer, kada Rusi izvoze cigarete u Srbiju, a 42 odsto uvezenih cigareta su iz Rusije, oni ne plaćaju nikakvu carinu, a mi plaćamo 18 odsto carinu. Tražimo izbalansiran odnos, to jest reciprocitet“, dodao je Ljajić.

Putin je pre neki dan iziavio na zasedanju Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta: „Očekujemo da će pregovori o sporazumima o preferencijalnoj trgovini sa Singapurom, Izraelom, Srbijom, i u budućnosti sa Indijom i Egiptom, uskoro biti završeni“, prenela je ruska agencija Tas s.

Putin je, govoreći o članicama EEU, rekao da bi one trebalo da razmotre ideju kreiranja zajedničke platne infrastrukure, što bi, kako je ocenio, poboljšalo stabilnost nacionalnih platnih sistema zemalja članica EEU, omogućavajući im da budu manje zavisne od dolara i drugih stranih valuta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike