U Japan najviše izvozimo cigarete, a uvozimo mašine

BEOGRAD – U Beogradu je danas u zvaničnoj poseti Taro Kono, ministar spoljnih poslova Japana, zemlje sa kojom je Srbija u prvih šest meseci ove godine ostvarila ukupnu spoljnotrgovinsku razmena od 111,3 miliona dolara.

Ukupan izvoz u robi u Japan od januara do juna 2019. godine iznosio je 30,9 miliona dolara, a u istom periodu uvezeno je robe u vrednosti od 80,4 miliona dolara, podaci su Privredne komore, na osnovu zvanične statistike.

Među top 10 proizvoda koje je Srbija u tom periodu izvezla u Japan su cigarete (81 odsto), slede proizvodi za ishranu (sedam odsto), rezanci od šećerne repe (tri odsto), smrznute maline (dva odsto), kvasac (jedan odsto), gluten od pšenice (jedna odsto, ali i perje.

Među vodećim proizvodima koje je Srbija uvezla iz Japana u prvih šest meseci 2019. su delovi i pribor mašina (pet odsto), mašine za bušenje metala burgijom, numeričke (četiri odsto), bageri guseničari, samohodni (četiri odsto).

U 2018. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi s Japanom iznosila je 208,1 milion dolara.

Ukupan izvoz u robi u Japan prošle godine iznosio je 69,6 miliona dolara.

U istom periodu uvezeno je 138,5 miliona dolara robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 50,3 odsto.

Podaci iz 2018. godine pokazuju da se uvozom robe iz Japana u Srbiji bavi više od 2.400 firmi, dok su 75 kompanije izvoznici robe iz Srbije na japansko tržište.

U Srbiji je, prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, registrovano 12 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Japana, odnosno pravna lica registrovana u Japanu.

Premijer Japana Šinzo Abe bio je s državno-privrednom delegacijom u zvaničnoj poseti Srbiji 15. januara 2018. godine, a danas su se u Beogradu sastali ministri spoljnih poslova Srbije i Japana Ivica Dačić i Taro Kono, i ocenili da su bilateralni odnosi dveju zemalja na uzlaznoj putanji, i na političkom i na ekonomskom planu.

Najvažniji međudržavni sporazum je Ugovor o trgovini i plovidbi između FNRJ i Japana iz 1959. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar