U trendu

U Kini manja potreba za naftom zbog kovid mera

PEKING – Potražnja za naftom u Kini, koja je najveći svetski potrošač energije, mogla bi da se smanji ove godine, prvi put u prethodne dve decenije, pošto će kineska politika nultog zaražavanja kovidom 19 zadržati ljude kod kuće tokom predstojecih praznika i smanjiti potrošnju goriva.

Stotine miliona Kineza obično putuje tokom Festivala „Mid-Autumn“ koji se održava ove godine 10. septembra.

Takođe, očekuje se da će tokom praznika Zlatne nedelje početkom oktobra ostati kod kuće, kako ne bi bili uhvaćeni u zamku iznenadnih blokadama radi suzbijanja širenja kovida, navodi Rojters.

Kina je do sada ove godine zabeležila pad uvoza sirove nafte od januara do avgusta za 4,7 odsto, što je prvo smanjenje u osmomesečnom periodu od 2004. godine.

Na primer, rezervacije aviona za odmor polovinom jeseni smanjene su za skoro 40 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Zatvaranja u važnim gradovima kao što je finansijski centar Šangaj već su naštetila kineskoj potražnji za naftom u drugom kvartalu i očekuje se da će oporavak do kraja godine biti spor jer se Kina drži svoje politike po pitanju kovida.

Ovo bi moglo ograniciti uvoz najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte i smanjiti cene nafte na globalnom nivou.

Potražnja Kine za benzinom, dizelom i gorivom za avione mogla bi pasti za 380.000 barela dnevno (bpd) na 8,09 miliona barela dnevno tokom 2022, što bi bilo prvo smanjenje od 2002. godine, rekao je analitičar iz Enerdži Aspekts Sun Jianan, nazivajući to „prelomnim momentom“.

Poredenja radi, potražnja je porasla za 450.000 barela dnevno, ili 5,6 odsto u 2021.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.