U trendu

U Lisabonu počeo najveći evropski tehnološki skup

Lisabon se nada da će to što je domaćin Veb samita, najveće evropske tehnološke konferencije, doprineti ubrzanju razvoja startapova i privlačenju stranih investitora i pomoći tom gradu da udje u konkurenciju centara inovacija na kontinentu.

Kada je 2011. kriza pritisla portugalsku ekonomiju i otežala pristup državnom finansiranju i bankarskim zajmovima, ljudu su počeli da izlaze sa novim idejama za biznis a mnoge od njih bile su za tehnološke startapove.

U prvoj polovini 2016. broj novoosnovanih kompanija bio je 3,3 puta veći od broja firmi koje su propale, pokazuju zvanične statistike.

Portugalska vlada je sa ciljem da podstakne startap sektor snažno lobirala da se godišnji Veb samit preseli u Lisabon. Veb samit se od pokretanja 2010. svake godine održavao u Dablinu.

Na skupu, od 8. do 10. novembra, očekuje se oko 50.000 učesnika i 15.000 kompanija iz celog sveta, gotovo dvostruko više nego 2015.

Na prvom Veb samitu pre šest godina u Dablinu bilo je samo 400 učesnika.

Sinoćno svečano otvaranje lisabonskog skupa obeležio je prekid „vajfaja“, baš u trenutku kada se osnivač i direktor Veb samita Padi Kosgrejv (Paddy Cosgrave) našao na bini pred, kako se procenjuje, 15.000 učesnika.

Lisabon će biti domaćin tehnoloških konferencija barem do 2018. godine.

Portugalski zvaničnici nadaju se da će taj skup doprineti razvoju nove generacije preduzetnika i ističu da je „digitalna ekonomija jedinstvena prilika za Portugaliju“.

Kosgrejv kaže da je snažna podrška vlade startapovima u Portugaliji bila jedan od razloga što je skup izmešten u Lisabon.

„Oni cene vrednost tehnologije i žele da postave Portugaliju na mapu tehnoloških centara“, istakao je direktor Veb samita.

Glavni grad Portugalije ima sve uslove da postane tehnološki centar jer ima dobru infrastrukturu, „živu tek zajednicu“, jevtine kirije i obrazovanu radnu snagu koja dobro govori engleski, dodao je Kosgrejv.

„Sve su to faktori dobrog okruženja za startapove“, naglasio je direktor Veb samita.

Lisabon već beleži rast broja „genijalnih“ novih firmi sa snažnim potencijalom za rast i vodeći startapovi zajedno su privukli više od 166 miliona dolara, navodi se u izveštaju Evropske komisije o portugalskim startapovima objavljenom 2015.

Iako su brojke mnogo manje od onih u Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj, „podaci pokazaju koliko je snažan rast portugalskog ekosistema startapova u poslednje vreme“, preneo je EurActiv.com.

Rikardo Marvao (Ricardo), koosnivač Bete-aj (Beta-i), neprofitne organizacije koja pomaže startapovima da se razviju obezbedjujući im prostor za rad i besplatne pravne savete, kaže da je „2015. bila prelomna tačka“ za reputaciju Lisabona kao startap centra.

Opširnije na Euractiv.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.