U trendu

U Merošini otvorena zadruga, u Nišu edukativni centar za zadrugare

Pčelarskoj zadruzi „Bi Kuper“ u selu Devča kraj Merošine danas je predata oprema za pčelarenje za koju je iz državnog budžeta, u okviru akcije „500 zadruga za 500 srpskih sela“, obezbedjeno šest miliona dinara.

Na dodeli opreme je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao da je zadruga u Devči jedna od 20 zadruga koja će do kraja godine dobiti pomoć države „kako bi stala na noge“.
 
„Pomoć će dobiti deset novih i deset postojećih zadruga u pet okruga na području juga Srbije“, kazao je Krkobabić. 

On je dodao da očekuje da do kraja godine državnu pomoć dobije po jedna zadruga u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji, kao i tri zadruge u Vojvodini.

„U poslednjih pet meseci formirano je 169 zadruga, od kojih 50 na jugu Srbije. Cilj nam je da u naredne tri godine imamo 500 zadruga“, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, za osnivanje zadruga i podršku postojećim u narednom trogodišnjem periodu iz državne kase trebalo bi da bude izdvojeno 25 miliona evra.

„Predstoji nam usvajanje budžeta za narednu godinu. Ovo je prilika da testiramo poslanike koliko su spremni da ulažu u razvoj zadruga i srpskog sela“, naglasio je Krkobabić. 

On je rekao da je predlog da za razvoj zadrugarstva bude izdvojeno 25 miliona evra ali da očekuje da ga poslanici iznenade i da kažu da je za razvoj sela i zadrugarstva potrebno 100 miliona evra.

„Kada država Srbija da novac srpskom seljaku, onda se zna za šta je dat. Dinar uložen u srpsko selo je najbolje uložen dinar“, ocenio je Krkobabić, koji je u Nišu danas prisustvovao i otvaranju edukativnog centra za obuku zadrugara pod nazivom „Ko Ko centar“.

Krkobabić je rekao da će u tom centru predavači biti profesori univerziteta u Nišu i Beogradu koji je zadrugare obučavati kako da postižu bolje rezultate i primenjuju savremene tehnologije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.