U trendu

U nacrtu nagodbe ruske banke imaju izmedju 30 i 46 odsto Agrokora

Predsednik Narodne stranke-Reformisti i bivši hrvatski ministar privrede Radimir Čačić izjavio je danas u Zagrebu da bi prema nacrtu nagodbe u novom Agrokoru dve ruske banke, Sberbank i VTB banka, bile relativno većinski vlasnici tog koncerna.

„Većinski vlasnici, odnosno relativno većinski, biće Rusi, obe njihove banke, u jednom okviru koji će se kretati izmedju 30 i 46 odsto, videćemo šta će se postići. Naravno da i svi drugi imaju svoje postotke, ne potpuno definisane“, rekao je Čačić novinarima.

On je posle sastanka na kojem je vanredni poverenik za Agrokor Fabris Peruško predstavnicima Vlade i vladajuće koalicije predstavio nacrt nagodbe, rekao da ništa što je u nacrtu nije iznenadjenje, jer se nalazi u okviru onoga o čemu se i dosad razgovaralo. Čačić je dodao da ipak treba sačekati konačni dogovor.

Predsednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati i bivši ministar privede Ivan Vrdoljak rekao je da ga veseli što su na sastanku obavešteni da je svih sedam dobavljača potvrdilo da će dug biti restrukturisan na nivou milijardu, milijardu i po evra.

„To je održivo i daje nam za verovati da će ne samo sistem Agrokora nego i sve vezane firme i dobavljači zadržati industrijsku proizvodnju i radna mesta u Hrvatskoj“, rekao je Vrdoljak novinarima.

Očekuje se da će sutra i zvanično biti predstavljen nacrt nagodbe. Mediji su proteklih dana pisali da bi u novoj firmi u koju će biti prebačena imovina kompanija iz sastava Agrokora, Sberbank imao oko 30 odsto vlasničkog udela, a VTB oko 44 odsto akcija kompanije.

Obvezničari Agrokora imali bi od 23 do 25 odsto kompanije, domaće banke oko deset odsto, a dobavljači oko osam odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.