U trendu

U narednih pet godina rast zelene energije od 60 odsto

BEOGRAD – Međunarodna agencija za energetiku objavila je prognozu da će do kraja ove godine biti rekordno povećan broj pogona za proizvodnju struje pomoću obnovljivih izvora energije (OIE), za 290 gigavata, što je za 10 gigavata više nego prošle godine.

OIE će u ukupnom rastu svetskog kapaciteta za proizvodnju električne energije imati udeo od čak 95 odsto do 2026. godine, prenosi portal Klima 101.

Dodaje se da će, prema procenama stručnjaka Agencije, kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE u narednih pet godina biti za 60 odsto veći u odnosu na 2020. godinu, i da će do 2026. dostići 4.800 giogavata, što odgovara trenutnoj snazi elektrana na fosilna goriva i nuklearnih elektrana zajedno.

Takođe, navodi se da će ovaj rezultat biti ostvaren, pre svega, zahvaljujucjhi novim solarnim elektranama.

U izvaštaju se procenjuje da će Kina ostati vodeća zemlja kada je reč o povećanju kapaciteta, gde se očekuje da će ukupni kapacitet solarnih elektrana i vetroparkova do 2026. biti 1.200 gigavata, dok za njom slede Indija, Evropa i SAD.

Očekuje se da će ova četiri tržišta biti zaslužna za čak 80 odsto rasta.

Solarna energija će, prema navodima Medunarodne agencije za energetiku, zadržati dominantnu ulogu u rastu obnovljive elektricne energije, dok će se ukupan kapacitet vetroelektrana na moru utrostručiti do 2026. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.