U trendu

U Nemčkoj sve više zagovornika nuklerane energije

BERLIN – Velika većina nemačkih građana podržava energetsku politiku vlade, pokazuju rezultati ankete nemačke televizije (ARD).

Čak 71 odsto ispitanika je za to da Nemačka što pre stekne energetsku nezavisnost od ruskih isporuka gasa, a samo 24 odsto smatra da je to pogrešno.

Jedinstvo u tom pogledu vlada u svim slojevima stanovništva i među pristalicama svih partija, osim među članstvom Alternative za Nemačku. Dve trećine članova te stranke smatraju energetski cilj vlade pogrešnim, prenosi Dojče vele (DW).

Po ovom pitanju postoje i regionalne razlike. Na istoku Nemačke, u pokrajinama koje su do 1990. pripadale Nemačkoj Demokratskoj Republici (ĐR), podrška vladinom kursu je samo 54 odsto, dok je u zapadnim pokrajinama 76 odsto.

U anketi je postavljeno i pitanje kojim merama bi trebalo steći energetsku nezavisnost. Intenzivnije korišćenje energije vetra zagovara 81 odsto nemačkog stanovništva, a pojačano korišćenje kapaciteta termoelektrana na ugalj 61 odsto.

Isti procenat ispitanika zagovara i privremeno uvođenje ograničenja brzine na nemačkim auto-putevima. Međutim, nemački liberali (FDP) to odbijaju.

Uglavnom stariji građani zagovaraju energiju zasnovanu na uglju i ograničenje brzine, dok mlađi imaju veću distancu prema tim rešenjima. Dobijanje gasa metodom frakinga, odnosno hidrauličkog lomljenja stena, zagovara svega četvrtina ispitanika, nezavisno od starosne dobi.

U Nemačkoj električnu energiju proizvode još samo tri nuklearne elektrane. Planirano je da budu isključene krajem godine. Samo 15 odsto građana smatra da je to ispravno, 41 posto anketiranih zagovara višemesečno produženje rada tih elektrana, dok isti postotak želi generalno produženje korišćenja atomske energije.

Dok cene energije rastu, koalicioni partneri u nemačkoj vladi prepiru se oko dodatnih mera za finansijsko rasterećenje građana. Socijaldemokrate i Zeleni zagovaraju takve mere, a diskutuje se o tome da li treba pomoći svima ili samo onima koji malo zarađuju.

U aktuelnoj anketi, 41 odsto ispitanika smatra da je finansijska pomoć potrebna svima, dok je većina od 56 odsto za finansijsko rasterećenje samo onih koji imaju niska primanja. Jedino sledbenici liberala i Alternative za Nemačku većinski žele da se mere pomoći primene na sve, bez obzira na visinu njihovih prihoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar