U trendu

U oktobru 9,7 % više turista, najviše iz Austrije, Belgije. . .

BEOGRAD – Srbiju je u oktobru ove godine posetilo 9,7 odsto više turista u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je broj noćenja uvećan za 12,8 procenata, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Poredeći oktobar ove godine sa istim mesecom 2018. broj noćenja domaćih turista veći je za 8 procenata, a broj noćenja stranih turista uvećan je za 19,7 odsto.

Turista je u našoj zemlji prošlog meseca bilo 332.044, dok je posmatrajući period od početka godine ta brojka do kraja desetog meseca premašila cifru od 3,1 miliona gostiju.

Stranci su u većem broju boravili kao turisti proteklog meseca u našoj zemlji(174.491), dok je domaćih bilo nešto više od 157 hiljada.

Stranci su u oktobru najviše dolazili iz Austrije i Belgije, na trećem mestu iz Belorusije a zatim slede turisti iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Danske…, a na kraju liste su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije i Novog Zelanda.
Glavni grad Srbije, i u oktobru je bio glavna turistička destinacija koju je ukupno posetilo 274.400 turista.

Od tog broja, blizu 50 hiljada su domaći, a više od 224 hiljade su činili strani gosti.

Nakon Beograda, prema broju turista slede Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica, Kruševac, Sombor…

Kada je reč o banjskim turističkim centrima, srpska odmarališta i lečilišta je posetilo nešto više od 50 hiljada gostiju, od čega je bilo oko osam hiljada stranaca.

Na vrhu liste po broju poseta nalaze se Vrnjačka Banja, Sokobanja, Aranđelovac Bukovačka Banja, Mataruška i Banja Koviljača.

Na začelju ove liste po broju poseta su Sijarinska Banja, Banja Vrujci i Niška Banja.

Planinske centre je posetilo oko 48 hiljada turista, a gosti su u najvećoj meri boravili na Zlatiboru, Kopaoniku, Tari, Mokroj Gori i Divčibarama, a najmanje na Rudniku, Staroj Planini i Goču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar