U trendu

U ovoj državi najniži minimalac u regionu, a najveća prosečna plata

Zaposleni u Crnoj Gori Praznik rada dočekuju sa minimalcem od 193 evra, najnižim u regionu i prosečnom platom od 510 evra, što je najveća plata u regionu, piše podgorički CdM.

Kako se navodi, krajem aprila nije postignut dogovor između Vlade, Unije poslodavaca, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata o povećanju minimalne zarade sa 193 na 222 evra, jer predlog Vlade da se toliko poveća minumalac ne prihvataju sindikati koji traže 250 evra.

Predsednik Mladih Liberala Crne Gore Ammar Borančić za CdM kaže da položaj radnika u Crnoj Gori jeste poboljšan, ali nije na zadovoljavajućem nivou.

“ Važno je stvoriti ambijent za dobro poslovanje i razvoj biznisa, posebno malih i porodničnih preduzeća i samozapošljavanje. Za to je ključno da se što hitnije umanje parafiskalni i poreski nameti na rad i zarade građana, ne bi li radnik i preduzetnik osetio makar malo boljitka i boljeg životnog standarda i što bi otvorilo put i za povećanje minimalne zarade za hiljade radnika, rekao je Borančić.

On je dodao da Crna Gora ima radnih mesta i određeno tržište koje najčešće popunjavaju kadrovi i radna snaga iz regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.