U trendu

U ovoj godini planiran je rast BDP-a od 4,5 odsto

BEOGRAD – U ovoj godini planiran je rast bruto-društvenog proizvoda (BDP) od 4,5 odsto, rečeno je na današnjoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a.

Na sednici su razmatrani planovi za ovu godinu i analizirani ostvareni rezultati u prethodnoj u privrednim oblastima koje utiču na BDP, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Na sednici kojom je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, konstatovano je da je od novembra prošle godine, kada je prosečna zarada dostigla 588 evra u dinarskoj protivvrednosti, zabeležen rast zarada, kako nominalnih tako i realnih, uz očekivanje da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini.

Istaknuto je da su pozitivni trendovi uočeni i u industriji, naročito prerađivačkoj i prehrambenoj, što, kako je rečeno, posebno ohrabruje s obzirom na to da je taj sektor izvesni period bio u stagnaciji.
Navedeno je da u oblasti infrastrukture i građevinarstva realizacija projekata koji su u toku teče po planu, da se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu, te da se nastavlja izgradnja auto-puta Preljina – Požega, obilaznice oko Beograda a pripremljena je i dokumentacija za obilaznicu oko Užica i izgradnju tunela Kadinjača.

Na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a razmatran je i veći broj projekata iz linijske infrastrukture čija je priprema pri kraju.

Među tim projektima su auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, nastavak izgradnje auto-puta na Koridoru 11 prema granici sa Crnom Gorom do Duge Poljane, kao i početak radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, koji su planirani za početak februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar