U trendu

U planu novi zakon o zaštiti konkurencije

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović najavio je danas da će biti donet novi zakon o zaštiti konkurencije, koji bi omogućio efikasniji rad komisije.

„Otvorićemo široku raspravu kako bi došli do najboljih rešenja i ideja, koje bi rezultirale predlogom novog, kvalitetnog Zakona o zaštiti konkurencije“, rekao je on.

On je ocenio da je sadašnji zakon uskladjen sa zakonodavstvom EU, ali je njegova promena potrebna, jer ipak ima odredjenih slabosti koje utiču na pravnu nesigurnost.

Obradović je rekao da veruje da postoji značajan prostor za unapredjenje institucionalnih kapaciteta Komisije i dodao da je važna održiva finansijska samostalnost te komisije.

„Komisija će intezivirati aktivnosti kako bi se ojačala njena uloga tokom procesa primene zakona i drugih propisa, koji mogu biti od značaja za stanje konkurencije“, dodao je on.

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izrazila je podršku radu i funkciji komisije.

„Voljni smo da damo podršku unapredjenju regulatornog okvira za izgradnju snažnije konkurencije“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, važno da takva institucija postoji, bez obzira na krajnji ishod puta ka EU i da se aktivnost i uticaj Komisije prošire.

Udovički je rekla i da je najveći izazov izgradnja poslovnog ambijenta, koji će biti prijemčiviji i produktivniji.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Stefen Hudolin ocenio je da je Srbija uz podršku EU daleko dogurala u zaštiti konkurencije i dodao da su propisi u Srbiji koju regulišu tu oblast u velikoj meri uskladjeni sa evropskim zakonodavstvom.

Danas je obležen Dan konkurencije i deset godina rada Komisije za zaštitu konkurencije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike