U trendu

U prinudnoj likvidaciji 23 hiljade privrednih društava

BEOGRAD – Agencija za privredne registre (APR) do sada je pokrenula postupke prinudne likvidacije za 23 hiljade privrednih društava koja dve godine zaredom nisu podnela po zakonu obavezne godišnje finansijske izveštaje, a protiv 6-7 hiljada biće pokrenuti postupci za privredni prestup za nepodnošenje izveštaja za 2016. godinu, rečeno je danas u APR.

Zakonsku obavezu dostavljanja godišnjih izveštaja APR-u nije ispunilo više od 51 hiljade pravnih lica a od toga 41 hiljadu su privredna društva, rekla je Ružica Stamenković registrator Registra finansijskih izveštaja u APR i dodala da je 20 hiljada pravnih lica od čega osam hiljada privrednih društava koje izveštaj nisu dostavila pet godina.

APR prijave za privredni prestup podnose „do besvesti“ kaže ona a ako je prijavljeni subjekt nerazvrstan sudovi najčesće oslobađaju od odgovornosti pod parolom male društvene štetnosti dok one koji su imali promet a nisu podneli izveštaj kažnjavaju.

Postupak prinudne likvidacije privrednih subjekata koji dve godine uzastopno nisu podnele izveštaj APR-u vodi se za njih 23 hiljade, a u APR-u kažu da je ove godine podneto i desetak hiljada prijava protiv neodgovornih kao i da će do kraja godine biti podneto još 6-7 hiljada prijava nadležnim sudovima za privredne prestupe iz 2016. godine.

U APR očekuju da će i uz postupak prinudne likvidacije do statusa u kome sva privredna društva uredno podnose godišnje finansijske izveštaje doći za dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.