U trendu

U proceduri zakon kojim se potvrđuje ugovor za nove vozove

BEOGRAD – U skupštinsku proceduru ušao je zakon kojim se potrvrđuje ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kojim Srbija garantuje vraćanje kredita od 100 miliona evra, a koji će „Srbija voz“ koristiti za nabavku 18 novih vozova.

EBRD odobrila je našoj zemlji zajam od 100 miliona evra, a ugovor o garanciji države Srbije potpisan je krajem oktobra u Beogradu.

Isplata sredstava zajma vršiće se u tranšama, a minimalni iznos po jednoj tranši je 500.000 evra.

Zajam će se otplaćivati u 22 jednake polugodišnje rate, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. novembar 2023. godine, a poslednji 15. maj 2034. godine.

Jedan od problema u funkcionisanju železnickog saobraćaja u Srbji jeste nedostatak savremenih garnitura elektromotornih vozova, tehnička zastarelost postojećih voznih sredstava, njihovi visoki troškovi eksploatacije i nizak procenat raspoloživosti, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Zbog toga su, kako se dodaje, potrebna značajnija ulaganja kako iz sopstvenih, raspoloživih sredstava, tako i iz drugih izvora finansiranja, u vidu kreditne podrške međunarodnih finansijskih institucija i drugih bilateralnih zajmodavaca.
Preduzeće „Srbija voz“ kupiće nove vozove sa četiri vagona, a kako je ranije izjavila Susan Goranson, direktorka za infrastrukturu za region Evrope pri EBRD-u, ovo poboljšanje usluga trebalo bi da podstakne nove putnike da više koriste železnički transport.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.