U trendu

U Prokuplju održano savetovanje o savremenim trendovima u uzgoju jagoda

Savetovanje o uzgoju jagoda organizovano je danas u Prokuplju, a o savremenim svetskim trendovima u toj oblasti govorili su predstavnici abasade Holandije u Srbiji iz odeljenja za poljoprivredu.

Predstavnik inspekcijske službe Holandije Branislav Popov upoznao je poljoprivrednike sa potrebanim karakteristikama kvalitetnog sadnog materijala i sertifikacijama.

Pomoćnik ministarstva poljoprivrede Srbije Aleksandar Bogićević rekao je da je država izdvojila znatna sredstva za mnoge grane poljoprivrede, a da će do početka maja biti isplaćena sva dugovanja iz 2017. i 2018. godine poljoprivrednicima.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja poljoprivrednika, on je kazao da država ne može da odredjuje cenu bilo kojeg proizvoda, ali da svoje interese poljoprivrednici mogu ostvariti boljom organizacijom.

„Kontrolisana proizvodnja, uvodjenje novih standarda i tehnologija, veći stepen prerade i istraživanje tržišta, bolja organizacija proizvodjača doprineće i većoj ekonomskoj dobiti“, rekao je Bogićević.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović je rekao će iz budžeta grada ove godine biti izdvojeno više od 22 miliona dinara za razvoj i unapredjenje poljoprivrede, što je znatno više u odnosu na prethodne godine

„Gotovo 90 odsto ovog voća, nepreradjeno se izvozi na inostrano tržište i zbog toga je potrebno da se pristupi izgradnji skladišnih i preradjivačkih kapaciteta, kako bi se ostvarila i veća finansijska dobit za proizvodjače“, rekao je Paunović.

Savetovanje su organizovali Grad Porkuplje, Ministarstvo poljoprivrede Srbije, ali i holandska ambasada i Kancelarija USAID.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar