U trendu

U promet ide još 13,4 mln barela nafte iz rezervi SAD-a

NJUJORK — Ministarstvo energetike SAD-a objavilo je da će na tržište staviti još 13,4 miliona barela sirove nafte iz svojih strateških rezervi u okviru obnovljenih napora administracije predsednika DŽoa Bajdena da se obuzdaju cene „crnog zlata“ koje su dostigle najviši nivo od 2014. godine.

Ovo je druga najveća količina nafte koja se stavlja u promet iz strateških rezervi ikada, čime je ukupan obim do sada puštene nafte iz državnih skladišta dostigao skoro 40 miliona barela prema podacima ministarstva, izveštava „Blumberg“.

Prema ranije utvrđenom planu, novu količinu državne nafte će dobiti sedam kompanija.

Predsednik Bajden je u oktobru najavio da će iz strateških rezervi biti plasirano 50 miliona barela na tržište, u koordinisanoj akciji sa Indijom, Japanom, Južnom Korejom i Kinom, kako bi se oborile cene tog energenta i ublažio problem ograničenih isporuka iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Cene sirove nafte u SAD su sada znatno više nego što su bile u oktobru, kada je Bajdenova administracija počela s pripremom planova za plasiranje nafte iz rezervi na tržište. Samo ove godine, cena američke sirove nafte WTI porasla je za više od 13 procenata jer je oporavak potražnje nadmašio raspoloživu ponudu.

Prosečna cena regularnog bezolovnog benzina u SAD beleži 10-dnevni uzastopni rast i u ponedeljak je iznosila 3,34 dolara po galonu (4,5 litara), prema podacima automobilskog udruženja AAA, dodaje „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.