U trendu

U Rasinskom okrugu bez posla 27.414 ljudi

Broj nezaposlenih u Rasinskom okrugu povećan je tokom decembra za oko 500 ljudi, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, saopšteno je danas.
Kako se navodi u saopštenju, do toga je došlo jer je u toku sprovodjenje socijalnih programa, te završetak javnih radova.

„Na kraju novembra u Rasinskom okrugu na evidenciji nezaposlenih je bilo 26.912, a pri kraju decembra 27.414. Do tog povećanja je došlo jer je u toku socijalni program koji u tri društva trsteničke ‘Prve petoletke’ koristi 1.600 ljudi“, rekao je za agenciju Beta direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković.

Razlog za povećanje broja nezaposlenih je i to što se sada završavaju javni radovi, kroz koje je na području Rasinskog okruga bilo angažovano oko 519 osoba.

Krajem novembra u Kruševcu je na evidenciji nezaposlenih bilo 15.525 ljudi, dok ih je pre godnu dana bilo 15.487.

To što se, iako je u ovoj godini sprovedeno nekoliko socijalnih programa u više kruševačkih preduzeća koje je iskoristilo oko 900 radnika, broj nezaposlenih nije drastično povećao, Marković je objasnio time što su istovremeno sprovodjene i mere aktivne politike zapošljavanja, te činjenicom da oni koji su koristili socijalni program, a nemaju pravo na nadoknadu od NSZ, nemaju ni razlog da se prijave na evidenciju nezaposlenih.

„Rasinski okrug je jedan od retkih u Srbiji na čijem se području povećava broj privrednih subjekata. Ove godine je kroz samozapošljavanje otvoreno novih 266 privrednih subjekata, od toga je sredstva za 162 subvencije obezbedila NSZ, a 104 lokalne samouprave iz svojih budžeta“, naveo je on.

Podeljeno je, kako je dodao, ukupno 160 subvencija za poslodavce, za otvaranje novih radnih mesta, dok je programom stručne prakse, koja je interesantna za početnike u poslu, obuhvaćeno 202 osobe.

Marković je naveo i da je aktivnost nezaposlenih, koji su na evidenciji, slaba, da se neretko dešava da odbijaju ponudjeni posao jer su nezadovoljni uslovima, da se ne uopšte ne odazovu na razgovor ili da odustanu kada odu kod poslodavca. Ima i onih koji su u inostranstvu ili se ispostavi da rade na crno.

„Dogodilo se da smo od 400 pozvanih jedva uspeli da nadjemo desetak trgovaca za kod nekoliko poslodavaca, a slično je i sa pekarima, stolarima“, precizirao je on.

Deficitarni su, kako je naveo, profesori španskog, italijanskog, francuskog, kojih u Kruševcu uopšte nema na evidenciji nezaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.