U trendu

U Resavici počelo prijavljivanje radnika za odlazak

U Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ danas je počelo prijavljivanje za socijalni program i trajaće do 6. juna, izjavio je za agenciju Beta vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Stevan Dželatović.

Postoje tri opcije socijalnog programa. Prva je 200 evra po godini staža, druga je trećina prosečne zarade koja se množi sa godinama staža kod poslednjeg poslodavca i treća opcija je šest prosečnih republičkih mesečnih zarada, što važi samo za one koji imaju više od 15 godina radnog staža.

„Mi zadržavamo pravo da ne pustimo one radnike koji su neophodni za proizvodnju. Videćemo ko će da se prijavi. Pre deset godina imali smo socijalni program kada rudari nisu imali pravo da se prijave, a sada mogu svi zaposleni“, rekao je Dželatović.

U devet jamskih rudnika ima oko 4.100 zaposlenih, od kojih je 2.900 rudara.

„Na sastanku sa predstavnicima nadležnih ministarstava razgovaralo se i o reorganizaciji preduzeća koje mora da se podeli na dva dela. Prvi deo bi bili rudnici čiji prihodu su u porastu, a drugi deo su rudnici koji nemaju rezerve i koji će vremenom da budu zatvoreni“, rekao je Dželatović.

U planu je izrada programa kojim bi se predvidelo u kom vremenskom periodu mora doći do zatvaranja rudnika čije su rezerve uglja pri kraju. To zatvaranje će kako je najavio Dželatović, trajati više godina.

„U te rudnike više ne treba ulagati, već akcenat staviti na rudnike koji imaju perspektivu. To su četiri rudnika: Soko, Štavalj, Rembas i Lubnica. U planu je da osavremenimo opremu i ulažemo u ove rudnike kako bi se povećala proizvodnja“, kazao je Dželatović.

Rudnici koji će verovatno biti zatvoreni su Vrška Čuka, Bogovina, Jasenovac, Ibarski rudnici, jama Senjski rudnik koja je u sastavu Rembasa i postoji 163 godine.

Preuzećima koja su bila u restrukturiranju zaštita od naplate poverilaca ističe krajem maja a Dželatović je potvrdio da je dobio uverenje iz Vlade Srbije da će Resavica nastaviti da normalno posluje.

„Suština je da mi moramo da povećamo proizvodnju koja poslednjih 15 godina iznosi oko 500.000 do 600.000 tona, a ukoliko želimo da budemo rentabilni moramo da proizvodimo oko 2,5 miliona tona godišnje. Sa ovom tehnologojom to ne možemo da ostvarimo“, rekao je Dželatović.

On je kazao da bi država Resavici trebalo da otpiše dugove od preko 11 milijardi dinara koji su stari i do 30 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.