U trendu

U Sarajevu protest zbog penzija

Radnici konfekcije „Borac“ Travnik, iz pogona u Banovićima i Zenici, danas su protestovali u Sarajevu zbog nemogućnosti da odu u penziju iako su ostvarili sve uslove, javila je regionalna N1.

Organizator protesta ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je bio Sindikat solidarnosti, čiji je predsednik Sakib Klopić rekao da su se radnici okupili zbog, kako je naveo, kradje penzija.

„Postoji odluka Vlade FBiH od 27. septembra 2016. da se penzioniše 16 radnika iz Banovića i šest iz Zenice. Sredstva su trebala biti skinuta iz ‘Borca’ Travnika, ali su ona potrošena i odluka Vlade nikad nije realizovana“, rekao je za Klopić.

Po njegovim rečima, nemoralno je da Vlada Federacije BiH kupuje luksuzne automobile, a da nema 220.000 KM za radnike.

Klopić je naglasio da svi radnici imaju ostvarene uslove za penziju, ali da ne mogu u penziju jer im nisu uplaćena sredstva.

„Stotinu godina penzija je ukrala Vlada Federacije BiH. Moraju konačno početi rešavati ova pitanja, ali ne samo ‘Borca’ iz Banovića i Zenice, već svih ljudi koji nam svakodnevno dolaze i govore da ne mogu otići u penziju jer im nije uvezan radni staž“, istakao je on.

Klopić je najavio i postavljanje šatora ispred zgrade Vlade Federacije BiH, ako im se ne obrate vlasti.

„Policija nam nije dala da iznesemo šator, ali smo jasno rekli da ako nas niko ne primi, mi ćemo ga doneti i postaviti ispred zgrade Vlade FBiH, i ostajemo sve dok ne budu rešena njihova pitanja“, naglasio je predsednik Sindikata solidarnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.