U trendu

U Šibeniku u maju skup o uticaju turizma na baštinu UNESCO

ZAGREB – Šibenik će od 2. do 5. maja ove godine biti domaćin prve Međunarodne naučno-stručne konferencije „Proceed with Care“ (Nastavimo s pažnjom) posvećene suživotu i održivom upravljanju turizmom i kulturnom i prirodnom baštinom, posebno onom pod zaštitom UNESCO-a.

Skup, u organizaciji Nacionalnog udruženja za interdisciplinarno delovanje na području baštine i turizma, okupiće u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik priznate svetske stručnjake koji će se baviti pitanjem rastućeg konflikta između prekomernog turizma i zaštite kulturnog okruženja, istorijskih gradova, spomenika i lokaliteta, navodi se u saopštenju organizatora dostavljenom Tanjugu.

Na konferenciji, pod pokroviteljstvom Hrvatske komisije za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i uz partnerstvo Grada Šibenika, vodeći istraživači i stručnjaci iz celog sveta pokušaće da zajedničkim znanjem i iskustvom pronađu rešenja za održiv turistički rast svetskih prijestolnica turizma

Programom su obuhvaćene dve glavne tematske celine; prva će se baviti strategijama i tehnikama projektovanja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vredne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a.

Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rešenja gde će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije, te definisanje njene brend arhitekture.

Cilj konferencije je takođe informisanje predstavnika svih institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih resursa, ali i o razvoju i implementaciji održivog turizma, od državne do lokalne administracije, lokalnih zajednica do preduzetnika u kulturi i turizmu, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.