U trendu

U socijalnom dijalogu puno tema malo odluka

BEOGRAD – Socijalno-ekonomski savet (SES) Srbije danas je usvojio incijativu da sve odluke ovog tela budu dostupne u jednoj tabeli kako bi se videlo dokle se stiglo u njihovoj realizaciji, biće pokrenuta inicijativa da u radnim grupama za izmene zakona sede predstavnici članova SES-a, a do sednice 28. maja biće urađena i analiza šta bi sve bili efekti ukidanja „penala“ pri penzionisanju.

Iako se očekivalo, sednici SES-a nije prisustvovao ministar Siniša Mali niti bilo ko iz Ministarstva finansija, a novi predsedavajući – ministar za rad Zoran Đorđević najavio je da će ubuduće sednice SES biti svakog poslednjeg utorka u mesecu kako bi se obezbedilo prisustvo ministara, pa i premijerke Ane Brnabić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i član SES-a Miloš Nenezić zatražio je hitnu akciju na nizu inicijativa da se ukinu ili pojednostave admistrativne barijere od čega će poslodavci i građani imati koristi a uticaj na budžet će biti „neutralan ili pozitivan“.

Ulazak predstavnika SES u radne grupe koje pripremaju izmene i dopune zakona za njega je vrlo bitan jer će se omogućiti preventivno delovanje.

Ukidanje kaznenih poena za lica koja su otišla u penziju po starosnoj osnovi sa nepunim brojem godina staža neke od penzionera košta i po 2,5 penzije godišnje, rekao je predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i kao član SES-a se založio da država ukine tu odredbu.

On smatra da bi u masi ta mera ukupno koštala manje od 100 miliona evra koliko je država opredelila za spašavanje zaduženih u švajcarskim francima.

Tumačenja Ministarstva finansija iz 2015. i 2016. godine oko isplate troškova prevoza zaposlenima se razlikuju od tumačenja iz 2019. godine, rekao je Orbović i upozorio da je to čudno.

Efekte socijalnog dijaloga u SES-u član ovog tela i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost“ Zoran Stoiljković je ocenio kao vrlo mršave.

Izuzetno je frustrirajuće da sedimo ovde a da se odlučuje na nekim drugim mestima, rekao je on i dodao da je osećaj kao da su na sporednoj ranžirnoj stanici a vozovi prolaze kroz druga mesta ocenivši da je to neprihvatljivo.

Stoiljković je ocenio da ako SES ne bude efikasniji i moćiniji teško da će iko biti zadovoljan.

Krupna tema pred SES-om je zakon o agencijskom zapošljavanju i kako je ministar Đorđević rekao odlučivanje o ovoj temi je odloženo kako bi se uspostavio puni konsensus iako agencije za zapošljavanje rade trenutno u potpuno neregulisanom tržištu.

Predlaže se da zapošljavanje preko ovakvih agencija nema limita, rekao je Stoiljković i dodao „da kada anarhiju pretvorimo u zakon – zaista smo gotovi“.

(Tanjug)

Napišite komentar