U trendu

U Srbiji 2018. plasirano 3.000 tona plastičnih kesa manje

BEOGRAD – Prošle godine na tržište Srbije plasirano je 4304,5 tona plastičnih kesa što je za 3.000 tona manje nego godinu dana ranije, navedeno je u Izveštaju o plastičnim kesama koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Od ukupne količine plasiranih kesa u prošloj godini sa aditivima za oksidaciju i biorazgradnju je plasirano 3912,9 tona kesa, navedeno je u izveštaju Agencije koji je sačinjen na osnovu podata unetih od strane korisnika informacionog sistema.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u izjavi za Tanjug objasnio je da iako su podaci ponekad razliciti rezultati su ohrabrujući jer svi podaci svedoče o tome da na prostoru Srbiji imamo draštično manju upotrebu plastičnih kesa.

„Na kraju bez obzira koliko smo uvezli sirovine, koliko smo proizveli i distribuirali plasticnih kesa u trgovinske lance i radnje – ključni podatak je koliko je prodato plaštičnih kesa građanima i taj podatak je baziran uglavnom na podacima trgovinskih lanaca a on govori da je nekih 70 posto manje prodatih plastičnih kesa nego u periodu kada nismo imali naplatu kesa“, rekao je on.

Trivan je ocenio da je cilj postignut i dodao da bi voleo da novac koji od prodaje plastičnih kesa ostvare trgovinski lanci bude upotrebljen za zaštitu životne sredine u tim firmama.

On je građanima zahvalio što razumeju da ne treba kupovati plastične kese i da su cegeri odlična opcija, kojom se štedi i čuva životna sredina.

„Država i ministarstvo imaju nadležnost da potpuno zabrane proizvodnju plastičnih kesa međutim želeli smo prvo da vidimo da li se razumemo sa trgovinama i građanima i evo – odlično se razumemo“, rekao je Trivan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.