U trendu

U Srbiji uništeno 250.000 komada falsifikovanih poslastica, mahom za decu

Carinici Srbije su zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine, 2017. godine zadržali 1,5 milion komada raznih proizvoda, a ove godine uništili više od 250.000 komada raznih falsifikovanih konditorskih proizvoda, uglavnom namenjenih deci, objavila je danas Uprava carina Srbije.

„Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije na putu pridruživanja EU ocenila napore u zaštiti intelektualne svojine najvišim ocenama. Carinska služba je nosilac Poglavlja 29 – carinska unija, a značajan doprinos od nje se očekuje i u Poglavlju 7 koje se direktno odnosi na zaštitu intelektualne svojine“, kazala je pomoćnica direktora Uprave carina Sonja Lazarević povodom Svetskog dana intelektualne svojine.

Na skupu u Zavodu za intelektulanu svojinu ona je istakla da su carinski propisi u oblasti zaštite prava intelektualne svojine u Srbiji u velikoj meri uskladjeni s propisima EU.

Najavila da će od sutra raditi elektronska baza podataka o zaštićenim brendovima, nosiocima prava za te brendove i postupcima koji se u vezi sa njima vode.

Aplikacija za to će biti na sajtu Uprave carina (http://www.upravacarina.rs/cyr/Stranice/Default.aspx).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar