U trendu

U Švarcarskoj 13. juna referendum o zabrani pesticida

CIRIH – Švajcarska bi mogla da postane prva evropska zemlja koja će zabraniti veštačke pesticide na referendumu 13. juna, a pristalice ove inicijative se nadaju da će to pokrenuti ljude na sličnu akciju i u drugim državama.

U svetu jedino Butan ima potpunu zabranu sintetičkih pesticida, kažu ekološki aktivisti čiji je cilj da se iz upotrebe izbace proizvodi koje proizvode agrohemijski giganti poput švajcarske Singente i nemačkih kompanija Bajer i BASF, piše Rojters.

Pristalice zabrane kažu da ti veštački proizvodi uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme i smanjuju biodiverzitet, dok proizvođači, s druge strane, navode da su njihovi pesticidi prošli rigorozna ispitivanja i zakonsku regulativu, da se mogu bezbedno koristiti, te da će prinosi useva bez njih pasti.

Istog dana, Švajcarci će glasati o još jednoj inicijativi koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta vode za piće i hrane, odnosno o zabrani direktnih subvencija poljoprivrednicima koji koriste veštačke pesticide i antibiotike za stoku.

U Švajcarskoj vlada duboka podela i vodi se neuobičajeno oštra poelmiku o ovim inicijativama, pa će izgleda i ishod glasanja biti vrlo tesan.

Nedavno istrazivanje javnog mnenja kompanije Tamedija pokazalo je da 48 posto glasača podržava inicijativu o čistoj vodi za piće, a 49 procenata je za zabranu pesticida.

Ako budu usvojeni, navedeni predlozi će poljoprivrednicima dati rok do 10 godina da izvrše tranziciju, što bi Švajcarskoj omogućilo da postane pionir s organskom prehrambenom industrijom, kao i primer ostatku sveta, izjavio je ovdašnji proizvođač vina Roland Lenc.

„Ugrožena je čista voda, jedna od temeljnih pretpostavki za život“, kaže Lenc (51), čiji je vinograd okružen gazdinstvima farmera koji se protive toj inicijativi.

Kompanija Singenta sa sedištem u Švajcarskoj, koja je u vlasništvu kineske Nacionalne hemijske korporacije (Ćina National Ćemical Corporation), protivi se obema inicijativama, navodeći da bi se zabranom poljoprivredni prinosi smanjili do 40 odsto.

„Posledice nekorišćenja su jasne: manje regionalnih proizvoda, rast cena i povećanje uvoza. To nije u interesu potrošača ni u interesu životne sredine“, tvrdi portparol Singente, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.