U trendu

U trku za kupovinu, Amerikanci bi sa srpskim investitorima

BEOGRAD – Investicioni fond „Riplud advajzers“ čiji je vlasnik ugledni američki biznismen Tim Kolins, mogao bi da uđe u kupovinu „Komercijalne banke“ zajedno sa domaćim investitorima, prenosi „Blic Biznis“.

Ovaj američki fond, ciji je vlasnik prošle godine posetio Beograd u društvu bivšeg americkog državnog sekretara Džona Kerija, slovio je za ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke još od prvih zvanicnih najava o njenoj prodaji.

„Ovaj americki investitor ušao bi u privatizaciju banke zajedno sa vrlo ozbiljnim domacim investitorima koji imaju iskustvo u bankarskom sektoru. Kao takav „duo“ danas slove za vrlo ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke, ako ne i najozbiljnijeg“, kaže izvor Blic biznisa.

Tim Kolins, inace, važi za uglednog biznismena u SAD, bio je cvlan upravnog odbora Siti banke i clan Trilateralne komisije.

Ministar Siniša Mali pre nekoliko dana rekao je da je sedam investitora zainteresovano za ovu banku u kojoj je država vlasnik oko 42 odsto kapitala.

„Ti investitori sada ce uci u knjige Komercijalne banke, pogledaće, sagledaće i nakon toga daće ponudu. Ja očekujem uspešan završetak tog procesa do kraja godine, kao što smo i planirali“, rekao je Mali pre nekoliko dana.

Republika Srbija u Komercijalnoj ima 41,74 odsto akcija, EBRD 24,43 odsto.

Ostalih 20 odsto takode je u vlasništvu medunarodnih finansijskih institucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.