U trendu

U Železnici višak 6.000 ljudi

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da u narednih pet godina iz preduzeća Železnice Srbije treba da ode oko 6.000 ljudi.

Ona je na Biznis forumu na Kopaoniku rekla da u prvoj godini treba da ode oko 2.000 ljudi, iz sva tri odnosno četiri preduzeća, i istakla da racionalizacija broja zaposlenih u tom preduzeću ne kasni nijedan dan.

Podsetila je da je Železnica podeljena na tri preduzeća – Srbija kargo, Srbija voz i Srbija infrastruktura i holding u kojem se nalaze dugovi i u kome će se naći i jedan broj viška zaposlenih. Taj holding ograničenog je trajanja i kako je dodala radiće dve do tri godine.

Ona je dodala da je važno i podizanje efikasnosti pruga i navela da se 830 kilometara pruge uopšte ne koristi i da je neprofitabilno.

„U narednom periodu te pruge će delom biti zatvarane. Osim što pravi troškove 300 kilometara pruga četiri godine uopšte ne radi“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je uradjen popis imovine u Železnici i da ne postoji jedan objekat koji nije popisan, a odredjen je i višak imovine koja će biti prodata, a novac iskorišćen za plaćanje dugova, pre svega dugova za struju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.