U trendu

Ub resio problem snabdevanja strujom u narednih 20 godina

VALJEVO – Opština Ub rešila je dugogodišnji problem snabdevanja električnom energijom, pošto su u rad pušteni rekonstruisana trafostanica Ub sa najsavremenijom opremom i novi dvosistemski dalekovod od 110 kV, ukupne dužine više od osam kilometara.

Ukupna vrednost ovih projekata je oko pola milijarde dinara, od čega je na rekonstrukciju i opremanje trafostanice Ub potrošeno oko 300 miliona, dok je izgradnja novog dvosistemskog dalekovoda koštala oko 200 miliona dinara.

„Značaj nove Trafostanice Ub za građane Uba je u dobijanju pouzdanijeg, sigurnijeg i stabilnijeg napajanja električnom energijom, sa boljim naponom, a za nas kao sistem je značajno što će se smanjiti gubici električne energije, što je veoma bitno u današnjem vremenu“, istakao je direktor Elektrodistribucije Srbije Bojan Atlagić.

Direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić napomenula je da izgradnja ovakvih objekata preduslov pouzdanog snabdevanja strujom i ekonomske sigurnosti i da je to interes države, lokalne samouprave i građana.

„Radovi su bili veoma zahtevni, a budući da jedan deo trase prelazi i preko auto-puta Miloš Veliki, bilo je potrebno da se oni usklade i sa zahtevima Puteva Srbije, kako bi se saobraćaj odvijao bez zastoja. Drugi deo trase prolazi kroz gusto naseljeno prigradsko i gradsko područje Uba, pa je deonica 35 kV dalekovoda Ub1 – Jabučje morala biti demontirana kako bi se oslobodio koridor za novi dvosistemski 110 kV dalekovod“, rekla je Matejićeva.

Ona je iskoristila priliku da ukaže da je EMS od 2011. godine realizovao investicije vredne 380 miliona evra, kao i da će do 2030. godine, kroz investicije koje su u toku, dodatna realizacija biti vredna 760 miliona evra.

Predsednik opštine Ub Darko Glišić zahvalio je državi Srbiji, Elektrodistribuciji Srbije i Elektromreži Srbije, odnosno njihovim čelnim ljudima, koji su uvek bili dostupni i spremni za rad tokom realizacije projekata, a govoreći o značaju ovih investicija podsetio je da su Tamnavci do sada zavisili od funkcionalnosti mreže u susednim opštinama, odakle su dobijali nedostajuće količine električne energije.

Kazao je da je Ub sada stekao svojevrsnu nezavisnost od drugih u vezi sa snabdevanjem struje i da je puštanjem u rad rekonstruisane Trafostanice Ub i novog dvosistemskog dalekovoda ovaj problem rešen za narednih 20 godina.

„Ovaj poduhvat je bio uslov svih uslova za dalji razvoj naše opštine i za realizaciju dva kapitalna projekta planirana za narednu godinu, kojim će se u opštini Ub otvoriti više stotina novih radnih mesta. Više ne zavisimo od drugih po pitanju snabdevanja električnom energijom i ovo je novi zamajac za budući razvoj Uba“, kazao je Darko Glišić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.