U trendu

Ubrzao BDP-a Japana, ali trgovinski rat….

TOKIO – Japanska ekonomija je u prvom kvartalu porasla nešto bržim tempom od prvobitno procenjenog zahvaljujući jačoj kapitalnoj potrošnji, ali analitičari tvrde da globalne trgovinske tenzije i dalje opterećuju rast i povećavaju rizike po perspektive zemlje koja se uveliko oslanja na izvoz.

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana je u periodu januar-mart 2019. godine porastao za 2,2 odsto na godišnjem nivou, što je više od preliminarne procene rasta od 2,1 odsto, pokazali su danas objavljeni podaci japanske vlade, prenosi agencija Rojters.

U četvrtom kvartalu prošle godine, BDP je porastao po godišnjoj stopi od 1,8 odsto.

Na kvartalnom nivou, BDP je u prvom tromesečju porastao za 0,6 odsto, što je više u odnosu na ranije iznetu procenu rasta od 0,5 odsto.

Kapitalna potrošnja je porasla za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je značajno bolje u odnosu na preliminarnu procenu prema kojoj je registrovan pad od 0,3 odsto.

Istovremeno, privatna potrošnja, koja čini oko 60 odsto BDP-a, pala je za 0,1 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, što se poklapa sa ranijom procenom.

Revidirani podaci o BDP-u potvrdili su da je uvoz pao brže od izvoza.

Treća najveća svetska ekonomija suočena je sa sve većim pritiskom kako se trgovinski rat SAD i Kine zahuktava a globalna tražnja opada, dok na domaćem tržištu kupci nerado troše.

„Iako je podatak o kapitalnoj potrošnji revidiran, očekuje se da će se ona pogoršati jer tražnja u inostranstvu nastavlja da slabi zbog trgovinskih tenzija između SAD i Kine“, smatra Hiroaki Mutou, glavni ekonomista Tokijskog istraživackog instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar