U trendu

Ubrzao privredni rast Srbije u drugom kvartalu na 4,8 odsto

BEOGRAD – Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 4,8 odsto u drugom kvartalu 2018. u odnosu na uporedno tromesečje prošle godine.

Kako je saopštio Repuiblički zavod za statistiku, BDP je u drugom kvartalu, prema desezoniraim podacima, porastao za 0,8 procenata u odnosu na prethodni kvartal.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti u periodu april-jun zabeležili su na godišnjem nivou: građevinarstvo za 22,9 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo za 14,8 procenata i sektor informisanje i komunikacije za 5,9 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu ove godine je realni rast zabeležen kod svih agregata u poređenju sa istim lanjskim periodom.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava porasli su za 3,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 2,8 procenata, izdaci za finalnu potrošnju države su uvećani za 5,3 procenta, bruto investicije u osnovne fondove za 12,1 odsto, izvoz robe i usluga za 7,1 i uvoz robe i usluga, 9,2 posto, navodi se u saopštenju statistike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.