U trendu

Udaljenost od centra grada diktira cenu kvadrata

Parametre za kvalitetan život u nekom naselju određuje blizina doma zdravlja, mreža linija gradskog saobraćajnog preduzeća, da li građani imaju vodovod, kanalizaciju, zelenu tržnicu, asfaltirane puteve, škole, vrtiće… A na tržištu nekretnina, ipak, najvažniji faktor je udaljenost od centra grada. Pa tako neka naselja imaju precenjenu, a neka značajnije manju vrednost nekretnine na tržištu od stvarne cene.

„Novosti“ prenose da su pod lupom Dedinje, novobeogradski blokovi, Kaluđerica i Altina.

Nedostatak infrastukture i udaljenost od centra grada su faktori koji najviše obaraju cenu kvadrata u zemunskom naselju Altina. Na blagom uzvišenju sremske ravnice, 11 kilometara od centra, a pored auto-puta za Novi Sad, povezana je sa Novim Beogradom autobuskim linijama 81 i 81L, dok se bez presedanja do Zelenog venca može stići novijom linijom 707. Tako se stanovnici ovog naselja najviše žale na trajanje vožnje do centra grada, koja može da potraje i do sat vremena. Ovaj problem mogao bi da bude rešen predviđenom izgradnjom železničke stanice, koja će se koristiti za usluge gradske železnice BG voz.

Dedinje, elitno stambeno naselje Beograda, jedan je od najpošumljenijih delova grada. Kvart mahom čine luksuzne kuće, među kojima je nekoliko desetina predratnih vila od izuzetnog arhitektonskog značaja. Na obodima naselja i duž glavnih ulica posle Drugog svetskog rata podignute su i savremene stambene zgrade, a urbanistička slika donekle je narušena nelegalnom gradnjom tokom devedesetih godina. Kao glavna mana ističe se nepostojanje kanalizacije u najvećem delu ovog naselja. Kroz veliki deo ovog kvarta uopšte ne prolaze autobusi. Ponuda obrazovnih ustanova je bogata, a ističe se broj vrtića.

Novobeogradski Blok 45 nalazi se na osam kilometara udaljenosti od centra grada, na levoj obali Save. Celom dužinom bloka prostire se Savski kej, a preko reke su ostrva Ada Međica i Ada Ciganlija do kojih se može stići čamcima. Posebna pogodnost za ljubitelje prirode jesu travnate površine Savskog nasipa, kao i šume i vikend naselja uz Savu, a rekreativcima je dostupna i teretana na otvorenom. Blok 45 odlično je povezan sa drugim delovima grada, budući da kroz njega i u njegovoj blizini saobraća čak osam autobuskih i pet tramvajskih linija.

KALUĐERICA

Prigradsko naselje Kaluđerica zbog daljine, i samo dva drumska koridora, odsečena je od urbanog dela grada. Međutim, zbog povoljne cene kvadrata i velikog broja autobusa koji saobraća do centra prestonice, ovaj deo Grocke je sve poželjniji za život. Poznata po nelegalnoj i stihijskoj gradnji u poslednjih 30 godina, sa kućama koje su „nicale“ na slobodnim terenima duž Smederevskog puta, Kaluđerica ima velike probleme sa nedostatkom kanalizacije i trotoara i preuskim ulicama. Dodatnu otežavajuću okolnost za roditelje čini manjak dečjih igrališta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.