Udovički: Broj zaposlenih u javnoj upravi manji za 16.000

Ukupno smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi u 2015. i zaključno sa martom ove godine bilo je nešto više od 16.000, što je za oko 1.500 ljudi više nego što je bilo planirano, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazala da je na centralnom nivou smanjen broj zaposlenih za oko 10.000, dok je na lokalnom nivou vlasti broj zaposlenih smanjen za oko 6.000.

“Ovo je prva faza racionalizacije javne uprave koja je bila najvažnija, a cilj je bilo smanjenje javnog sektora za 14.500. Zadovoljni smo postignutim rezultatima, tako da može da bude redukovana obaveza daljeg smanjenja broja zaposlenih u ovoj i narednoj godini”, naglasila je Udovićki.

Po njenim rečima, u ovoj godini je predvidjeno da se broj zaposlenih u javnoj upravi smanji za šest do sedam hiljada ljudi, i očekuje se da će to kao i u prethodnom periodu u najvećem broju biti kroz penzionisanje.

“U narednom periodu očekujem da u fokusu više ne bude za koliko će biti smanjen broj radnika, već da bude bitan kvalitet i unapredjenje srtrukture zaposlenih i način organizacije posla, a u tome će veliki doprinos imati i funkcionalne analize svetske banke značajnih resora javne uprave”, kazala je ona.

Udovički je naglasila da je sada najvažnije da se konsoliduje ono što je postignuto i da to bude održivo u narednom periodu.

Ona je precizirala da je od 16.000 zaposlenih koliko je otišlo iz javne uprave, oko 9.500 otišlo u penziju, dok je racionalizacijom smanjeno 4.800, dok su ostalo bili dobrovoljni odlasci ili samoinicaijativni raskid radnog odnosa.

Ministarka je naglasila da javna uprava u Srbiji, bez javnih preduzeća, nije prevelika – iako se to misli, u poredjenju sa evropskim standardima, jer u Srbiji na 100 stanovnika ima 6,7 zaposlenih u javnoj upravi, dok je u EU taj broj 8,5.

“Predstava da je država prevelika postoji jer ima viškova u javnim preduzećima i na tome se radi sada, ali javna preduzeća nisu javna uprava o kojoj govorim”, kazala je ona i dodala da administrativnih radnika u Srbiji ima oko 50.000.

Udovički je navela i da su prvi put racionalizacijom bili obuhvaćeni svi koji su se na lokalnom nivou. Navela je da je od 70 odsto lokalnih samouprava za koje je Republika tražila da smanje broj zaposlenih, 91 odsto to i učinilo, dok je osam lokalnih samouprava zaslužno za čak 50 odsto ukupnog smanjenja.

Beograd je smanjio broj zaposlenih u lokalnim samoupravama za 1.500, Novi Sad za 350, Niš za 280, Kragujevac za 250, Subotica za 190, Negotin za 175, Kikinda za 150 i Pančevo za 130.

Ministarka je navela da je veoma teško tačno utvrditi koliki je višak zaposlenih, posebno u prosveti, i da broj od 75.000 ukupnog viška u javnoj upravi nije bila utvrdjena detaljnom analizom.

Po njenoj oceni, viška ima u “mrežnim institucijama”, kao što su fond PIO i Republički geodetski zavod, kao i u nekim sportskim centrima gde i dalje ima partijskog zapošljavanja, ali mnogo manje nego ranije.

Po podacima Ministarstva, u zdravstvu je broj zaposlenih manji za 4.700, u MUP-u za 1.800, u prosveti za 1.600, pravosudju 500, finasijama 300, a u svim ostalim resorima za oko 600 ljudi.

(Beta)

Jedan komentar

  • sasa

    Ukoliko je to tacno vreme je da se vrate plate i penzije. (nema vise izdvajanja za 16 000 ljudi)

Ostavite komentar