U trendu

Udovički: Provera broja potrebnih radnih mesta javnom sektoru

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da je u postupku racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru potrebno videti koja su to radna mesta bez kojih se može, ali da je nedovoljan broj zaposlenih u inspekcijskim službama.

„Važno je razumeti da se ceo proces ne zasniva na pojedincima. Najvažnije je da se prvo identifikuju radna mesta bez kojih se može. To je uredjeno odozgo do dole. Zaštitili smo inspekcijske službe, jer znamo da su u manjku. Desi se da neka radna mesta imaju više izvršilaca. Sada je na rukovodiocu da odluči o tome ko je višak prema jasnim kriterijumima“, kazala je Udovički za RTS.

Govoreći o kriterijumima, ona je rekla da je na prvom mestu „ocenjivanje (rada) u prethodnom periodu“.

„Sledeći su socijalni kriterijumi. Radimo na tome da upoznamo sve zaposlene sa onim što je regulativa, jer je važno da se držimo propisa i da nema nema ličnih i stranačkih preferenci“, kazala je ministarka i navela da je se broj smanjenja zaposlenih od 14.500 o kome se govori odnosi na broj u odnosu na početak 2015 godine.

„Veliki broj tih ljudi su penzionisani ili su blizu penzije. Taj broj je s lokalnim javnim preduzećima, ali bez republičkih“, kazala je Kori Udovički i dodala da se u pregovorima sa MMF-om pominje smanjenje zaposlenih za još 20.000 2016. godine.

Ona je rekla da tu nije reč o otpuštanju ili penzionisanju već o promeni organizacije posla i o uštedi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.